Loskot: Umění je profese, ale obhájil jsem si to až v zahraničí

IMG_8849 - kopie.JPG
Richard Loskot, nyní už jako pedagog v našem Ateliéru Karla Hubáčka

Magazín UNIVERSITAS přináší rozhovor s naším absolventem a pedagogem. Je mu teprve čtyřiatřicet, ale už stihl být třikrát ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého a má za sebou desítky úspěšných uměleckých instalací v galeriích po celé Evropě.

Mezi jeho výrazné počiny patří také záchrana kina Hraničář v Ústí nad Labem, které dokázal společně s dalšími kolegy proměnit během několika let v centrum kulturního a společenského života. Richard Loskot působí zároveň jako pedagog na Technické univerzitě v Liberci, kde před časem také sám studoval.

Stejně jako v případě ústeckého kina je i pro Loskotovu uměleckou tvorbu typické dosáhnout prostřednictvím nevšedního zážitku posunu zažitého vnímání prostoru. Umělec fascinovaný technikou nejraději pracuje se světlem a časem, s jejichž kouzlem a silou se začal učit pracovat už během studia na univerzitě v Liberci. Na stáži v Mnichově si zase poprvé naplno uvědomil, že umění může být profese. „Zkuste v Čechách přijít do hospody a říct, že jste umělec. Všichni se vám vysmějí. Ve vyspělých zemích už přitom dávno vědí, že úspěšný umělec dokáže přinést stejné a často vyšší ekonomické a společenské hodnoty jako ostatní povolání,“ říká.

Celý rozhovor čtěte zde.

Do Oblastní galerie Liberec můžete do 10. března 2019 zajít na výstavu Richarda Loskota s názvem Intervence#13.

Proklik do magazínu veřejných vysokých škol UNIVERSITAS najdete nově i na T-UNI v dolní liště.

-----

Z dalších aktuálních témat na stránkách UNIVERSITAS vybíráme:

Jak se sportem na vysokých školách

Nejcitovanější Češka: vědecké publikace stíhá po večerech, přes den léčí

Anketa: Proč jsou pedagogické fakulty finančně otloukánci

-red-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 392