Trienále představuje to nejlepší ze současného skla a bižuterie

Trienále_sklo 043.jpg
Sklo je v Česku stále téma.

Mezinárodní přehlídku skla a šperku doplnila včera výstava v Galerii N, která představuje to nejlepší ze současné tvorby osmnácti škol a ateliérů. Nechybí práce studentů naší katedry designu.

Výstava v univerzitní Galerii N s názvem A.TO.MY! představuje tvorbu středních, vyšších odborných i vysokých škol se zaměřením na sklářství či šperkařství. Zastoupeny jsou především české školy včetně dvou ateliérů katedry designu fakulty textilní naší univerzity, výstavní prostor patří také akademiím ve Wroclavi a v Bratislavě.

Vystavené práce mají ukázat to nejlepší, co ve sklářských a šperkařských oborech vzniklo za poslední tři roky. Na výstavě A.TO.MY! jsou proto k vidění práce loni vystavované na tuzemském Designbloku nebo na přehlídce Salone del Mobile v Miláně.Vystavené práce vybírali sami pedagogové a koncepci výstavy podřizovali tomu, co chtějí o své škole sdělit.

V ateliérech liberecké školy studenty pobízejí: Ukaž, co v tobě je!

„Každá škola nebo vysokoškolský ateliér své studium profiluje trochu jinak – někdy více do designu nebo artového designu, v některé škole se soustředí více na umělecké objekty, jinde zase pracují spíš na věcech, které se mohou rovnou prodávat. Všechna tato zaměření tu mohou návštěvníci sledovat na jednom místě,“ říká Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie, které trienále v Jablonci nad Nisou pořádá, a dodává:„A co je rozhodně lákavé, je sledovat řemeslo, protože sklo a šperk, to je hlavně řemeslo.“

A co o sobě říkají ateliéry skla a šperku naší katedry designu podle hlavního kurátora trienále?

„Na přístupu vedoucího oboru skla Oldřicha Plívy je vidět diverzita, svoboda přístupu. To platí i pro šperk. Studenty jako by pobízeli výzvou ,Ukaž, co v tobě je!‘, ,Ukaž, co tou technikou, kterou jsi zvolil, dokážeš.‘ Práce libereckých studentů jsou podobně jako například práce ústeckého ateliéru více v artové rovině, je v nich vidět více výtvarna, méně designu,“ říká Petr Nový.

Výstavu A.TO.MY! můžete v Galerii N v jablonecké Jehlářské ulici vidět do konce srpna letošního roku. Trienále souběžně tvoří také výstava Trendy.Design.Produkce, která představuje to nejlepší ze současné sklářské a bižuterní produkce 76 firem a značek – tato výstava je k vidění v hlavní budově Muzea skla a bižuterie. Třetím výstavním prostorem je kostel sv. Anny, kam můžete zajít na výstavu Skleněná republika. Prezentuje představu čtyř generací sklářek a sklářů o skle jako uměleckém objektu. Prací je dvacet a nejsou starší pěti let. Trienále doplňuje také mezinárodní sympozium, kde se čeští a zahraniční studenti sejdou nad tématem bižuterie. Sympozia, které začíná 4. července a pokračuje výstavou, jež končí 28. října, se zúčastní také studenti naší univerzity.

Výstavní prostory Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec nad Nisou 2014 jsou otevřeny denně, na jednu vstupenku v ceně klasického vstupného se návštěvník dostane na všechny výstavy a nemusí je absolvovat v jediný den.

Spojení tří výstav a sympozia má mimo jiné ukázat, že sklářství není v úpadku, že české sklo má řadu pokračovatelů i těch, kteří ho dále rozvíjejí jak ve firmách, tak školách a ateliérech. Slovy hlavního kurátora Petra Nového, že „sklo má více než bohatou minulost, má současnost a má perspektivu, a to také jako studijní obor.“

Slavnostní zahájení trienále s doprovodným programem se koná tuto neděli 29. června.

Radek Pirkl 

Možná Vás bude zajímat
Web trienále

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 542