Posluchačky Univerzity třetího věku učily německé studenty česky

Posluchačky Univerzity třetího věku učili německé studenty česky
Jak se to asi řekne česky

Do vyučování českého jazyka se v německém Profesním školním centru v Löbau (Berufliches Schulzentrum Löbau) zapojily v posluchačky Univerzity třetího věku naší univerzity. V pondělí 14. září si připravily v rámci mezigeneračního projektu „Mladší stavějí se seniory mosty pro Evropu- Ältere bauen mit Jüngeren Brücken für Europa pro německé studenty tři zajímavé hodiny v češtině.

Pro studenty 11. třídy, kteří s češtinou letos začínají, jsme připravily hry s českým jazykem. V názorném vyučování si studenti osvojili několik frází a nových slovíček. Studenti 12. třídy, kteří už mají rok studia češtiny za sebou, s námi dělali interview v češtině. Zvládli jednoduché otázky i následnou prezentaci zpovídané osoby. A letošní maturanti, kteří zahájili třetí rok studia češtiny, se na základě otázek pokoušeli sestavit životopis vybrané seniorky,“ přiblížila program setkání vedoucí projektu Jitka Pacltová z CDV TUL.

Škola v Löbau začala vyučovat češtinu v roce 2011. „Začali jsme s dobrovolnou nabídkou pro učňovské profese a pro učitele. O rok později jsme začali vyučovat český jazyk jako povinný druhý cizí jazyk na odborném gymnáziu,“ říká učitel češtiny Knut Seibt s tím, že v současné době studuje na odborném gymnáziu v Löbau češtinu celkem 50 studentů. Znát jazyk sousedního státu je podle něj velmi užitečné a tento názor mají i jiné německé školy. Například škola v Görlitz už vyučuje polský jazyk.

Vítáme iniciativu Technické univerzity v Liberci a velmi rádi bychom naši spolupráci ještě prohloubili. Zatím se nám totiž nepodařilo sehnat pro výuku češtiny rodilého mluvčího. Hodiny s českými seniorkami se našim studentům velmi líbily a sami navrhovali, abychom uskutečnili další setkání,“ řekl Knut Seibt.

Technická univerzita by mohla navázaných kontaktů využít i k  lepší prezentaci svých studijních programů na německém odborném gymnáziu. Zajímavá pro německé středoškoláky, kteří už mají o České republice určitý přehled, může být možnost studovat na mezinárodní Univerzitě Nisa. „Takové studium by bylo pro naše absolventy velmi vhodné,“ konstatuje Knut Seibt. A protože se zde vyučuje i odborný předmět textil, nebylo asi marné, představit v Löbau blíže naši fakultu textilní.

Projekt „Mladší stavějí se seniory mosty pro Evropu- Ältere bauen mit Jüngeren Brücken für Europa“ realizují od září 2014 partnerské organizace - TU Chemnitz (Německo), Gefas Steiermark (Rakousko), TU v Liberci (ČR) a Zveza družstev Slovenije (Slovinsko).

Projekt je podporován Evropskou unií v rámci programu Erasmus + a bude ukončen v srpnu 2017. Cílem projektu je zintenzivnění mezigenerační spolupráce – společné aktivity seniorů, žáků, studentů, zahraničních studentů. V rámci projektu se senioři účastní akcí určených studentům, kteří přijíždějí na naši univerzitu v rámci programu Erasmus + například tzv. „Country prezentací“, na kterých studenti představují svoji vlast a kulturu. Zahraniční studenti také navštěvují výuku určenou seniorům a diskutují s nimi o všem možném. Velmi úspěšné bylo letos v létě společné vaření na ZŠ Weinaualle v Žitavě. Liberecké seniorky společně s dětmi uvařily na 400 pravých českých jahodových knedlíků. I v tomto akademickém roce mají senioři v plánu zajímavé akce. Zahrnuli do nich mimo jiné další oblíbené mezigenerační dialogy, setkání se zahraničními studenty, soutěž pro děti ve stavění papírových mostů, atd

J. Kočárková

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce