Velvyslanec zahajoval výstavu litevské architektury

Edvilas Raudonikis, velvyslanec Litevské republiky, v úterý 20. října otvíral na Technické univerzitě v Liberci výstavu Meziválečná architektura litevského Kaunasu.

Výstavu slavnostně zahajovali také prorektor naší univerzity Pavel Němeček a děkan fakulty umění a architektury Zdeněk Fránek, který upozornil na vlivy Le Corbusiera a Franka Lloyda Wrighta v prezentované architektuře a vyslovil svůj obdiv estetice kulatých nároží litevských budov. „V architektuře se v té době díky rozvoji automobilového průmyslu začala ve velké míře uplatňovat ohýbaná skla, která pak dávala tvar mnoha nárožím v Kaunasu, pro která mám velkou slabost,“ uvedl děkan.

Na vernisáži byl přítomen také honorární konzul Litevské republiky v Liberci Saulius Bazevičius. „Výstava je příspěvkem k oslavám čtvrtstoletí litevské nezávislosti, které Litva dosáhla v roce 1990,“ zdůraznil a dále zmínil, že jako absolvent Technické univerzity v Liberci je rád, že výstava našla na liberecké univerzitní půdě své důstojné místo.

Výstavu Meziválečná architektura litevského Kaunasu můžete ve foyer univerzitní auly (budova G, Univerzitní náměstí) zhlédnout do 10. listopadu.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce