Motivujeme seniory k aktivitě - mezinárodně

Motivujeme seniory k aktivitě - mezinárodně
Setkání řídila Jitka Pacltová

V pořadí druhé mezinárodní projektové setkání v rámci projektu v programu Erasmus + „Mladší stavějí se seniory mosty pro Evropu - Ältere bauen mit Jüngeren Brücken für Europa“,se uskutečnilo na naší univerzitě koncem října. Kromě deseti seniorů z naší univerzity přijely tři desítky seniorů z partnerských institucí: TU Chemnitz (Německo), ZDUS (Slovinsko), Gefas Steiermark Rakousko.

Profesor Roland Schöne z Technické univerzity v Chemnitz připomněl, že politická situace významně ovlivňuje život a aktivity seniorů. Zdůraznil, že přes aktuální problémy dneška je nanejvýš potřebné, aby se vzdělávání seniorů a zkvalitňování mezigeneračních vztahů dostalo do popředí zájmů politiků.„Je nutné, aby se vztah k seniorům kvalitativně změnil, aby je mladá generace vnímala pozitivněji a abychom si vytvořili klima, ve kterém budeme schopni využívat své zkušenosti na mezinárodní platformě,“ řekl profesor Schöne.

Účastníky setkání zaujala přednáška předsedkyně Věry Vohlídalové na téma „Jiný život ve stáří“. „Pokud seniorům vyprávím o svých zkušenostech, snažím se je přesvědčit, že se mají aktivně zúčastnit na společenském dění. Tvrdím, že člověk nestárne, protože žil již řádku let. Stárne tehdy, když se vzdá svých ideálů, přestane se umět nadchnout a radovat se ze života,“ řekla ve svých 74 letech žena, která za svoji společenskou angažovanost získala mimo jiné zlatou medaili Technické univerzity v Liberci, či Kříž za zásluhy první třídy Spolkové republiky Německo a také ocenění saského Svazu knihovníků a Polského svazu knihovníků.

Realizátoři projektu využili liberecké setkání také k prezentaci dosavadních výsledků v oblasti mezigeneračních aktivit. Projekt totiž usiluje o intenzivnější kontakty mezi seniory a mladou generací a o vzájemné poznání kultur jednotlivých zemí. „Každý z účastníků projektu uchopil práci odlišným způsobem. Naší senioři jsou studenty kurzu německého jazyka na Univerzitě třetího věku a setkání využívají i k německé konverzaci. Své mezigenerační aktivity zaměřují na školy v Liberci i německé Žitavě a Löbau. S českými i německými studenty diskutují na aktuální témata, pomáhají v Německu při studiu českého jazyka, ale také společně vařili, malovali velikonoční vajíčka nebo pletli pomlázky.Přiblížili studentům  své zážitky  v okupačním roce 1968,“ řekla Jitka Pacltová, koordinátorka projektu za TUL.

Pro účastníky setkání byla připravena také komentovaná prohlídka města a návštěva Sychrovského zámku. „Z projektového setkání si odnáším plno zajímavých poznatků.  Hezky se mi hovořilo s českými seniorkami a potěšila mě jejich dobrá němčina. Překvapilo mě také, kolik toho vědí o naší zemi. Prostě mám pocit, jsme dobří sousedé,“ řekla jedna s německých účastnic setkání.

-koč-
Foto: Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538