Architekt Rajniš představil své »stavby z klacků«

IMG_3354 - kopie.JPG
Martin Rajniš v naší betonové aule hovořil především o dřevě

Na mezinárodní konferenci Identita architektury, kterou ve dnech 25.–27. září pořádala naše fakulta umění a architektury, vystoupili význační architekti. Mezi nimi i Martin Rajniš, autor vzducholodi v pražském DOXu a staveb „z klacků“.

Konference EUPRO 2017 – Identita soudobé architektury v podmínkách globálního světa navazuje na loňskou konferenci Architektura mimo centra taktéž s mezinárodním obsazením.

Slovo v univerzitní aule patřilo v uplynulém týdnu pedagožce a publicistce architektury Leslie Van Duzer, teoretikovi umění Jakubovi Potůčkovi či děkanovi hostující fakulty, architektu Zdeňku Fránkovi.

Na poslední chvíli odřekl účast mexický architekt a urbanista Alberto Kalach, který byl vládou své země povolán k průzkumu statiky domů po nedávném ničivém zemětřesení v Mexiku.

Jedním z přednášejících byl také architekt Martin Rajniš, který představil tvorbu svého ateliéru Huť architektury. Účastníkům konference podal přehled o práci svého ateliéru, jeho první polovinu tvořila ukázka osobitých „staveb z klacků“. Sám Rajniš si na nich cení toho, že se mohou stavět rychle, intuitivně a také levně.

Hovořil o stavbách v Maxově, o Artefaktu v Kyjích, o rozhlednách i o rozsáhlejších stavbách převážně ze dřeva. Ať je to například Dóm chaosu, golfová klubovna v pražském Kácově, nebo vzducholoď Gulliver, která vznikla na střeše pražského centra DOX.

„Vidíte to propojení exteriéru a interiéru, lidé zvenku vidí lidi vevnitř, to je ta pravá architektura,“ pochvaloval si princip svých staveb Rajniš při promítání snímků ze slavnostního otevření vzducholodi Gulliver.

Přidal také radu pro stavitele, kteří by se chtěli pustit do stavění z větví a klacků: „Pozor na červený dub, to je prevít, tváří se, ale shnije vám pod rukama.“

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce