Připomeneme výrazné »osmičkové« roky našich dějin

Liberečané diskutují se sovětským vojákem 21. srpna 1968. Zdroj: Národní archiv
Liberečané diskutují se sovětským vojákem 21. srpna 1968. Zdroj: Národní archiv

Roky 1918, 1938, 1948 a 1968 budou tématem přednášek, seminářů a konference, na které letos zve katedra historie, architekti plánují neviditelný památník.

Nejbližší akcí, kterou naši historici z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické letos připomenou kulatá výročí našich dějin, bude přednáška Miloslavy Melanové s názvem „Před sto lety – vznik Československa a Liberec v roce 1918“. Všichni jsou zváni na úterý 6. března 2018 od 16.30 hodin do Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Ve dnech 20. a 21. března 2018  se v budově P Technické univerzity v Liberci uskuteční odborný seminář „Občanská společnost v období Pražského jara 1968–1969“. Seminář je primárně určen studentům katedry historie, ale zváni jsou na něj všichni zájemci o moderní československé dějiny.

Účastníci semináře připraví odbornou procházku po libereckých místech paměti spjatých s událostmi roku 1968. Ta bude zveřejněna na webu katedry historie, jedním z výstupů bude i aplikace na toto téma pro chytré mobilní telefony.

Další akcí, kterou katedra historie připomene osmičkové roky, bude pódiová diskuse na téma „Rok 1938 z pohledu českých a polských historiků“, které se zúčastní významní historici Robert Kvaček (KHI FP TUL), Andrzej Małkiewicz (Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Politologii) a Jan Němeček (Historický ústav Akademie věd ČR, v. v. i.). Pódiovou diskuzi pořádá katedra spolu s Polsko-českou vědeckou společností a koná se v úterý 10. dubna 2018 od 16.30 hodin v budově P Technické univerzity v Liberci (Komenského ulice).

Všechny tyto akce podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR z dotačního programu pro připomínku státních výročí v roce 2018 pro veřejné vysoké školy. Podporu ministerstva získala také fakulta umění a architektury, která chystá projekt „neviditelného památníku“. Jeho koncepce vzniká a budeme se jí na T-UNI ještě věnovat.

Připomínky kulatých výročí budou pokračovat v červnu, kdy naši historici ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Litoměřicích uspořádají dvoudenní konferenci na téma „Vznik Československa a provincie Deutschböhmen“.

-red-

(z materiálů katedry historie FP TUL; upraveno)

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce