Připomeneme výrazné »osmičkové« roky našich dějin

Liberečané diskutují se sovětským vojákem 21. srpna 1968. Zdroj: Národní archiv
Liberečané diskutují se sovětským vojákem 21. srpna 1968. Zdroj: Národní archiv

Roky 1918, 1938, 1948 a 1968 budou tématem přednášek, seminářů a konference, na které letos zve katedra historie, architekti plánují neviditelný památník.

Nejbližší akcí, kterou naši historici z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické letos připomenou kulatá výročí našich dějin, bude přednáška Miloslavy Melanové s názvem „Před sto lety – vznik Československa a Liberec v roce 1918“. Všichni jsou zváni na úterý 6. března 2018 od 16.30 hodin do Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Ve dnech 20. a 21. března 2018  se v budově P Technické univerzity v Liberci uskuteční odborný seminář „Občanská společnost v období Pražského jara 1968–1969“. Seminář je primárně určen studentům katedry historie, ale zváni jsou na něj všichni zájemci o moderní československé dějiny.

Účastníci semináře připraví odbornou procházku po libereckých místech paměti spjatých s událostmi roku 1968. Ta bude zveřejněna na webu katedry historie, jedním z výstupů bude i aplikace na toto téma pro chytré mobilní telefony.

Další akcí, kterou katedra historie připomene osmičkové roky, bude pódiová diskuse na téma „Rok 1938 z pohledu českých a polských historiků“, které se zúčastní významní historici Robert Kvaček (KHI FP TUL), Andrzej Małkiewicz (Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Politologii) a Jan Němeček (Historický ústav Akademie věd ČR, v. v. i.). Pódiovou diskuzi pořádá katedra spolu s Polsko-českou vědeckou společností a koná se v úterý 10. dubna 2018 od 16.30 hodin v budově P Technické univerzity v Liberci (Komenského ulice).

Všechny tyto akce podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR z dotačního programu pro připomínku státních výročí v roce 2018 pro veřejné vysoké školy. Podporu ministerstva získala také fakulta umění a architektury, která chystá projekt „neviditelného památníku“. Jeho koncepce vzniká a budeme se jí na T-UNI ještě věnovat.

Připomínky kulatých výročí budou pokračovat v červnu, kdy naši historici ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Litoměřicích uspořádají dvoudenní konferenci na téma „Vznik Československa a provincie Deutschböhmen“.

-red-

(z materiálů katedry historie FP TUL; upraveno)

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385