Její návrh luxusní dubajské čtvrti zvítězil

Na místě činu. Michaela Bergová v Dubaji
Na místě činu. Michaela Bergová v Dubaji

Vyhrála české kolo soutěže, ve které studenti navrhovali obytnou čtvrť v Dubaji. Poté, co se Michaela Bergová, studentka architektury, zúčastnila světového finále v Dubaji, uznává, že by k zadání přistupovala jinak.

„Je tam opravdu velké vedro, a to byl teprve květen. Navíc ovzduší je tam přesyceno jemným pískem, který máte po nějaké době strávené venku úplně všude,“ říká Michaela. „Ve svém návrhu pracuji hodně s venkovním prostorem a představovala jsem si, že lidé budou trávit čas na terasách svých domů nebo obklopeni veřejnou zelení, ale sama bych si asi v takovém vedru tu večeři na terase nedala po převážnou část roku,“ doplňuje.

Není divu, že ve světovém finále soutěže pro mladé architekty MultiComfort House Students Contest, kterou letos po čtrnácté vyhlásila společnost Saint-Gobain, zvítězil tým z University of KwaZulu-Natal v Jihoafrické republice. A například na třetím místě byl sice tým z německé Hochschule Darmstadt, ovšem jeden z jeho dvou členů má arabské kořeny. Tito soutěžící se dokázali ve svých návrzích do klimatických podmínek Dubaje lépe vcítit.

Úkolem pro všechny studenty, kterých na světové kolo soutěže v polovině května do Dubaje přijelo asi 90 z 28 zemí, bylo navrhnout čtvrť Dubai’s Cultural Village v zálivu na pobřeží Al Jaddaf v Dubaji. Zastavět měli necelých 27.000 m² a vzniknout na nich mělo podle zadání přes 240 bytových jednotek. Řešení mělo být velmi komfortní pro majitele, přitom energeticky úsporné, studenti měli co nejvíce používat stavební a izolační materiály od firmy Saint-Gobain.

Z Česka letělo na světové finále pět studentů, Michaela jako vítězka českého kola. Ceny studentům předávali výkonný ředitel vyhlašovatele Pierre-André de Chalendar a Dawood AbdulRahman Al Hajir, starosta Dubaje.

„Soutěž pro české účastníky nedopadla dobře, ale už jenom být tam byla velká zkušenost. Porotci měli naše návrhy dobře prostudované, takže jsme od nich získali cennou zpětnou vazbu,“ říká Michaela Bergová.

Téma si zvolila jako semestrální práci oboru architektura a urbanismus v ateliéru, který v té době vedl Jiří Suchomel. „Stále slýchám od svých spolužáků, ale i od jiných studentů, že toho mají moc a že nestíhají. Profesor Suchomel mi ale svým přístupem ukázal, že člověk zvládne mnohem víc, než si myslí. Stačí jenom chtít a hodně dřít,“ říká Michaela, která se už po pár měsících studia architektury a urbanismu na FA TUL přihlásila ještě ke studiu na obor environmental design.

„Jako budoucí architekti jsme vedeni k tomu řešit stavbu, unikají nám ale souvislosti s okolím. Environmental design nás nutí nahlížet na výstavbu z jiného úhlu a řešit její kontext, budovy se zde totiž nenavrhují. Oba obory se výborně doplňují a nutí mě si lépe organizovat práci, abych oboje stíhala, což bylo z počátku velmi těžké,“ uzavírá studentka.

Radek Pirkl

Foto a vizualizace: archiv Michaely Bergové a Karel Sedláček (Saint-Gobain)

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540