Park Clam-Gallasů má už svou bustu

Odhalení busty Franze Clam-Gallase (5).jpg
Pravnučka s pradědou

Do parku Clam-Gallasů instalovalo před pár dny město Liberec bustu Franze Clam-Gallase. To, že park nese toto jméno a nyní má i bustu, která k němu odkazuje, je velkou zásluhou historika Milana Svobody.

Rod Clam-Gallasů se od druhé poloviny 18. století významnou měrou zasadil o kulturní, sociální i hospodářský rozvoj celého libereckého regionu. Navíc dnešní Komenského ulice, která s parkem sousedí, nesla do první republiky jméno Clam-Gallas Strasse a zámek, jehož zdi lemují park na druhé straně, vlastnili jako poslední hraběcí rod právě Clam-Gallasové.

Proto již před časem inicioval historik Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Milan Svoboda, přední český odborník mimo řady dalších právě na rod Redernů, Gallasů a Clam-Gallasů, pojmenování parku po tomto významném rodu.

V květnu 2017 ho zástupci města a univerzity spolu s pravnučkou Franze Clam-Gallase Christine Winkelbauer-Kellyovou, která je také předsedkyní Správní rady Nadačního fondu Clam-Gallas, slavnostně pojmenovali a přislíbili instalovat bustu posledního mužského potomka slavného rodu Franze Clam-Gallase. Ten jako mecenáš mimo jiné objevil a podporoval talent významného vídeňského sochaře Heinricha Karla Scholze. Instalovaná busta je odlitkem původního Scholzova díla.

Historik Milan Svoboda, který spolu s náměstkem primátora Ivanem Langrem a Christine Winkelbauer-Kellyovou bustu minulou neděli odhaloval, má z dokončení díla dobrý pocit:

„Vše se uskutečnilo, s ohledem na přebujelou administrativu, v relativně krátké době a také díky spolupráci mnoha lidí dobré vůle a v čase takovémuto dílu příznivém,“ řekl redakci T-UNI Milan Svoboda.

Na otázku, která další místa v Liberci by navrhl pojmenovat či přejmenovat, doktor Svoboda reagoval:

„Názvy míst v Liberci bych neměnil, jedná se o administrativně komplikované záležitosti, které by ztížily život lidem, kteří v těch místech bydlí. Z katedry historie jsme před lety poslali vedení města seznam několika jmen libereckých rodáků či obyvatel, kteří se zasloužili o město či kraj tak, že by bylo alespoň symbolickým gestem poděkování za jejich práci a život, kdyby se po nich jmenovaly nové ulice.“

Radek Pirkl

Foto: MML (Jan Král)

Možná Vás bude zajímat
Liberec má park Clam-Gallasů

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 393