Hyacint a optická vlákna. Kolekce Zuzany Hrubošové opět na světových molech

Doktorandka fakulty textilní zapojuje do svých módních kolekcí moderní technologie. Ve své poslední práci, kterou představila na Eco Fashion Weeku v Austrálii, propojuje optická vlákna se 100% ekologickými materiály.

Nová dámská kolekce je vyrobená z přírodních materiálů, jako jsou bavlna, len a konopí. Hlavním motivem jsou kořeny vodního hyacintu, ze kterého jsou vytvořeny doplňky a detaily na oděvech. Hyacint je tak jako další materiály 100% recyklovatelný.

„Optické vlákna, ktoré doplňujú kolekciu a dodávajú jej smart šmrnc. Kolekcia je skôr ukážkou toho aké materiály sa dajú v móde používať, je to taká malá avantgarda, spojenie prírodných a smart materiálov. V tejto ceste by som rada pokračovala," říká Zuzana, doktorandka katedry materiálového inženýrství fakulty textilní.

O Zuzaně už jste mohli slyšet a číst v souvislosti s její kolekcí Touch and Go, kde využila 3D tisku, nebo kolekcí Pulse, do níž také zapracovala optická vlákna. S oběma kolekcemi zazářila například také na přehlídkách v kanadském Vancouveru.

Jak se dostala na australskou přehlídku, popisuje sama: „Na Eco Fashion Week Australia 2018 som bola pozvaná hlavnou organizátorkou Zuhal Kuvan Mills, ktorá si všimla moju tvorbu na predchádzajúcich Fashion weekoch v Kanade či Poľsku."

Eko Fashion Weeky, které se zaměřují na přírodní materiály, podporu místního podnikání a etickou výrobu jsou ve světě stále oblíbenějšími přehlídkami. Eco Fashion Week v Austrálii se konal koncem listopadu loňského roku a i jeho součástí byly workshopy a semináře zaměřené na témata trvale udržitelné módy.

„Vypadá to na malú revolúciu v móde. Zapájajú sa značky i firmy produkujúce  materiály a je to niečo medzi fashion weekom a konferenciou s výborným ohlasom publika,“ doplňuje Zuzana Hrubošová.

Tématem trvale udržitelné módy na světové úrovni se zabývá i další naše absolventka fakulty textilní Kamila Boudová, která do Česka přivedla kampaň Fashion Revolution a která o trvale udržitelné módě přednáší v Paříži. Rozhovor s Kamilou můžete číst v časopise T-UNI 360, v PDF verzi zde na str. 16.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385