Plesové šaty vzpěračku Patricii Ježkovou už nerozhází

Do kolektivu spolužaček na ekonomické fakultě moc nezapadala a ani se nesnažila zapadnout. Její ramena a bicepsy prozrazovaly, že neholduje spinningu, jumping fitness nebo jinému kondičnímu cvičení oblíbenému u žen. Vzpírání se Patricie Ježková (25) věnuje intenzivněji ani ne rok a má už titul vicemistryně ČR. Druhá v republice je i v CrossFitu.

Sportuje od malička a její cesta k těžké čince vedla nakonec přes komplexní funkční cvičení CrossFit. V něm se hodně pracuje s vahou vlastního těla, ale i s těžkými závažími. Cvičí se na hrazdě, zvedají a vzpírají se velké váhy. Patricie se právě na dobrou techniku vzpírání hodně zaměřila a cítila se v tom dobře.

Když pak před ní loni v létě stanula nabídka účastnit se v barvách TULky Českých akademických her, rozhodla se, že zkusí právě vzpírání, které se shodou okolností v roce 2018 dostalo na program Her poprvé. Akademické závody ve své váhové kategorii v Brně vyhrála a celkově obsadila druhé místo.

„Všiml si mě tam reprezentační trenér a nabídl mi, jestli bych se vzpírání nechtěla věnovat dál v dresu klubu PSK Olymp Praha. Šla jsem do toho. Tím začala příprava na závody mistrovství republiky, které bylo ani ne za půl roku,“ vzpomíná na začátky profesionální vzpěračské kariéry Patricie. Její první mistrovství a hned získala ve své váhové kategorii stříbro! Nad hlavu dostala v trhu 72 kilogramů a v nadhozu 88. Závodila přitom v kategorii žen do 63 kilogramů.

„Mám pro to předpoklady, geneticky mám víc osvalenou postavu, ale pravda je, že holek vzpěraček nás moc není, takže konkurence není tak velká,“ říká skromně Patrice. Kromě titulu vicemistryně vybojovala nedávno další cenný titul, a to „Ing.“, který si nyní může psát před jménem. Na naší ekonomické fakultě letos na jaře dokončila studia podnikové ekonomiky.

Ekonomická studia jsou doménou studentek, nabízí se proto otázka, jestli se Patricie setkávala s názorem, že vzpírání není sport pro ženy.

„Občas jsem se s tím potkala a dříve takové poznámky i víc prožívala, ale to už je za mnou. Teď už bych své ruce a nohy vyměnila jen na plesech a svatbách, na které si musím brát třeba šaty s tříčtvrtečními rukávy, na špagetová ramínka to není. V komunitě CrossFitu a samozřejmě mezi vzpěrači nejsou svalnaté ženy výjimkou. Jsem zdravá a cítím se ve svém těle dobře, to je přece to hlavní,“ vysvětluje Patricie.

Patricie se vypracovala až k 81 kilogramům, které zvedne v „trhu“ – tedy zvedne činku o této váze ze země rovnou nad hlavu –, a 95 kilogramům zvednutým v disciplíně „nadhoz“, kdy zvedne činku ze země nejprve na ramena a pak nad hlavu.

Ve vzpírání se zabydlela a má v něm velké plány: „Snem by bylo třeba mistrovství Evropy, na to ale musím mít výsledky. Stále je na čem pracovat.“

Výsledků dosahuje i v CrossFitu, který stále zůstává její srdcovou disciplínou. CrossFit nemá žádnou zastřešující asociaci, nepatří mezi olympijské sporty a nepořádají se v něm mistrovství světa, přesto za neoficiální šampionáty se považují tzv. openy, které trvají několik týdnů. V těch byla mezi ženami Patricie Ježková dvakrát druhá v rámci ČR. Z vítězů openů se pak rekrutují reprezentanti jednotlivých zemí na CrossFit Games, což jsou neoficiální mistrovství světa.

Příprava na závody v CrossFitu a vzpírání se dá dobře sladit, průběh a atmosféra závodů je však naprosto jiná. „Na vzpěračských závodech je hrobové ticho, jen na konci úspěšného pokusu sem tam někdo zatleská. Rozhodčí jsou starší pánové, na stolech mají ubrus s kytičkou ve váze. Je to staromódní, ale zase to nezapře dlouhou tradici, kterou vzpírání má. Je to velký kontrast k závodům CrossFitu, kde diváci křičí a povzbuzují a snaží se závodníky vyhecovat,“ srovnává Patricie.

Kromě tréninku a závodění v obou disciplínách se intenzivně věnuje tělocvičně (gymu) Goodfellas CrossFit, kterou před půl rokem založila s partnerem v centru Liberce naproti nákupnímu centru Plaza. Přítel Jan Franců má licenci CrossFitového trenéra a jejich gym je tak v severních Čechách jediný, který může oficiálně poskytovat tréninky se značkou CrossFit.

V Goodfellas se tak ideálně sešlo její absolventské zaměření inženýrky podnikové ekonomiky s jejím sportovním a životním směřováním. Komunitu jejich tělocvičny tvoří asi 200 lidí, další desítky se v gymu objevují nárazově nebo sporadicky. Teď, když se už nemusí připravovat na zkoušky a státnice, se může konečně věnovat naplno tomu, co miluje, každý den.

„Vzpírání mě baví a je to pro mě možnost se třeba v budoucnu zúčastnit světových šampionátů, CrossFit je srdcovka. Je dost podobný Sokolu, utvořila se kolem něj komunita lidí, kteří se znají, cvičí spolu, podporují se a motivují. Funguje víc jako rodina, mám tu atmosféru hrozně ráda,“ vyznává se Patricie.

Radek Pirkl

Text můžete číst také v tištěném zpravodaji T-UNI 360 na str. 18. V PDF verzi ho najdete zde.

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538