Akreditovaná laboratoř CxI nabízí zaměstnancům slevy na rozbory vod

IMG_7173-3.jpg
Pracovníci laboratoře už letos odhalili i studny s vodou zcela nevhodnou k pití z důvodu mikrobiologické závadnosti. Hana Pohlreichová (na snímku) má na starosti příjem vzorků. Foto: Adam Pluhař, TUL

Zajímá vás kvalita vody ve vaší studni nebo potřebujete rozbor vody ke kolaudaci? Rozbory pitných a odpadních vod za mimořádně zvýhodněné ceny nabízí zaměstnancům a studentům Laboratoř chemických sanačních procesů Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CxI) akreditovaná u Českého institutu pro akreditaci o.p.s.. Nabídka potrvá do konce roku 2021.

„Naší nabídky již v průběhu měsíce června využily na dvě desítky zaměstnanců. Při rozborech jsme odhalili i studny s vodou nevhodnou k pití z důvodu mikrobiologické závadnosti. Tuto kontaminaci je ale v mnoha případech možné odstranit vhodnou sanací a studnu dál využívat. Rádi poradíme, jak na to,“ říká Hana Pohlreichová, pracovnice příjmu vzorků.

V průběhu času se může měnit kvalita vody i ve studnách, které problém se znečištěním nemívaly. „Hydrogeologické poměry se poslední dobou mohou značně měnit například hloubením vrtů pro tepelná čerpadla, které narušuje původní proudění podzemní vody,“ upozorňuje Lenka Lacinová, manažerka kvality laboratoře.

„Mikrobiologická závadnost může být způsobena fekálním znečištěním, například průsakem z jímky nebo hnojeného pole, nebo znečištěním povrchovou vodou v případě, že je studna špatně technicky zabezpečená. Tedy prosakuje třeba opláštění nebo netěsní kryt studny. Fekální znečištění se projeví zvýšeným výskytem bakterie E. coli. Indikátorem pro kontaminaci povrchovou vodou je zase bakterie Clostridium perfringens,“ přibližuje Alice Břečková z Oddělení aplikované biologie CxI.

Zájemcům o rozbory vod poskytnou pracovníci laboratoře podrobný návod k vlastnímu odběru vzorků a speciální vzorkovnice. „Zvlášť pro mikrobiální rozbor jsou sterilní vzorkovnice a správný odběr zcela klíčové,“ upozorňuje Lenka Lacinová a dodává, že kromě vystavení akreditovaného protokolu, je samozřejmostí konzultace výsledků.

 

Pro zaměstnance a studenty TUL laboratoř připravila tyto balíčky:

 

1/ balíček „Orientační rozbor“  cena: 690,- Kč s DPH

Jedná se o speciálně navrženou sestavu nejdůležitějších parametrů, která poskytne základní informaci o mikrobiálním znečištění studny, případně vodovodních trubek, a o chemickém složení vody (například zda je voda vhodná pro kojence).

Balíček obsahuje stanovení Escherichia coli, koliformní bakterie, Clostridium perfringens, počty kolonií při 22°C, počty kolonií při 36°C, dusitany, dusičnany, amonné ionty, chloridy, TOC, Fe a tvrdost.

 

2/ balíček „Krácený rozbor podle Vyhl. č. 252/2004 Sb.“  cena: 950,-Kč s DPH

Poskytne informaci jak o mikrobiálním znečištění, tak o chemickém složení v rozsahu podle Přílohy č. 5 Vyhlášky č. 252/2004 Sb., jíž se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Protokol lze využít i ke kolaudačnímu řízení.

 

3/ balíček „Domácí čistírny odpadních vod“  cena: 650,-Kč s DPH

Vypouštění odpadních vod do vod podzemních se řídí podle Zákona č. 254/2001 Sb., o vodách (tzv. „Vodní zákon“) podle §8 odst. 1 písm. c). Rozsah stanovení je dán rozhodnutím Vodoprávního úřadu, nejčastější parametry jsou: BSK5, CHSKCr, nerozpuštěné látky, celkový fosfor, amoniak.

 

Kontakty:

Budova L, kancelář 5.022

hana.pohlreichova@tul.cz tel.: 485 353 849

lenka.lacinova@tul.cz, tel.: 725 052 812

 

- ad -

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 542