Anglické prezentace studentů TUL byly v mezinárodní soutěži jedny z nejlepších

konference 2-2.jpg
Na Young Scientists 2021 získaly v kategorii bakalářských a magisterských oborů studentky EF TUL Michaela Fritschová, Lucie Vytinová a Nikola Procházková 1. místo. Foto: printscreen

Studenti Ekonomické fakulty TUL obsadili první a druhá místa v soutěži výzkumných prezentací konané v rámci Mezinárodní konference studentů a doktorandů YOUNG SCIENTIST 2021. Čtrnáctý a rekordně zastoupený ročník soutěže studentů vysokých škol z Euroregionu Nisa se kvůli pandemii konal poprvé virtuálně.

Do soutěže se letos zapojilo 31 studentů a doktorandů, kteří v angličtině prezentovali výsledky svého výzkumu nebo výzkumné záměry. Z toho 8 bylo z Technické univerzity v Liberci.

„Letošní ročník byl obohacen účastí studentů z jiných vysokých škol, kteří na vysokých školách Euroregionu Nisa právě studují v rámci různých výměnných programů a konkurence byla o to silnější,“ uvedla Helena Neumannová, koordinátorka české části Akademického koordinačního střediska (ACC). To je zaměřeno na koordinaci vědecko-výzkumných aktivit v Euroregionu Nisa a na podporu evropského vysokoškolského vzdělávání.

Konference se každý rok účastní studenti a doktorandi ze sedmi vysokých škol, které jsou členy ACC v Euroregionu Nisa. ACC je spolu s Uniwersytet Ekonomiczny w Jeleniej Górze spoluorganizátorem konference a soutěže. O výsledcích rozhodovala mezinárodní porota složená ze zástupců zúčastněných vysokých škol.

Porota hodnotí několik kritérií. „Jedním z nich je schopnost prezentovat odbornou problematiku v angličtině. Porota posuzuje jazykovou vybavenost, jak studenti vládnou odbornou slovní zásobou, jak jsou pohotoví. Porotci hodnotí také způsob prezentace, kvalitu a náročnost jejího zpracování a samozřejmě i obsah. Tedy zvolené téma, jeho aktuálnost, obecnou znalost problematiky tématu. Porotu zajímají i odkazy, z nichž student čerpal. Letos byly prezentační výkony studentů velmi vyrovnané a porotci neměli lehkou práci,“ popsala Helena Neumannová.

Jak upozornila, vysoce motivující je, že studenti mají možnost porovnat své jazykové, ale i odborné znalosti s ostatními soutěžícími. „Mnohdy studenti vidí, že jejich konkurenti jsou na tom jazykově lépe a prezentují s určitou jistotou v projevu. Soutěž jim vlastně nastaví zrcadlo. Umocní to pak jejich předsevzetí začít na sobě víc pracovat a vydat se například v rámci ERASMU na jeden semestr do ciziny,“ přiblížila Helena Neumannová.

Pro účastníky soutěže se jedná o dobrou zkušenost a konfrontaci zároveň. Naši doktorandku Terezu Horákovou skvělé umístění v Jelení Hoře motivovalo například k dalšímu pokračování ve výzkumu a následné publikační činnosti v časopise ACC JOURNAL. „Druhé místo mě potěšilo. S ohledem na počet konkurentů v mé kategorii a také skutečnost, že jsem teprve na počátku mého výzkumu a celkově doktorského studia,“ komentovala vlastní úspěch Tereza Horáková.

V rámci svého výzkumu se zaměřuje na téma sdílení znalostí jak v univerzitním, tak v podnikatelském prostředí. „Na konferenci jsem prezentovala hlavní cíle probíhajícího projektu SGS a hlavní zjištění realizované focus group, která byla uspořádána v zimním semestru s vybranými Erasmus studenty Ekonomické fakulty TUL. Umístění v soutěži mi jen potvrdilo význam a aktuálnost tématu, zejména v online době s ohledem na probíhající pandemii Covid-19,“ přiblížila Tereza Horáková.

Pro studentky, které Technickou univerzitu v Liberci na konferenci reprezentovaly, požádalo ACC děkana Ekonomické fakulty TUL o mimořádné stipendium za úspěšnou reprezentaci univerzity v zahraničí.

 

Výsledky kategorie studentů bakalářských a magisterských oborů

1.  místo (studentky EF TUL)

Michaela FRITSCHOVÁ

Lucie VYTINOVÁ              

Nikola PROCHÁZKOVÁ 

za prezentaci na téma:

Risks and opportunities of online teaching through the eyes of TUL students

(školitelka: Ing. Eva Šírová, Ph.D.)

 

2. místo

Michaela VAŇKOVÁ (studentka EF TUL)

za prezentaci na téma:

Improvement Process in Company (školitelka: Ing. Eva Šírová, Ph.D.)

 

Výsledky kategorie studentů Ph.D.

1.  místo

Magdalena Mucowska (Wroclaw University of Economics and Business)

za prezentaci na téma:

Organization of  environmentally-friendly last-mile e-commerce deliveries in cities

 

2. místo (doktorandka EF TUL)

Ing. Tereza Horáková

za prezentaci na téma:

Knowledge sharing between student during Covid-19 pandemic

(školitelka: doc. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D.)

 

3. místo

Agnieszka Wis  (Wroclaw University of Economics and Business)

za prezentaci na téma:

Assessment and examples of Initial Coin Offering tokens referring to the epidemic

 

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_9842-2.jpg

Naši historikové dohledali devadesát Liberečanů zavražděných v terezínském rodinném táboře v Auschwitz-Birkenau. Pieta je symbolicky vrátila zpět domů

Devět desítek libereckých obyvatel během holokaustu živořilo a nakonec našlo smrt v tak zvaném terezínském rodinném táboře v Auschwitz-Birkenau. Nyní se tito lidé prostřednictvím čtvrteční pietní vzpomínky před libereckou synagogou po mnohaleté...

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538