Co ukrývá záchranářský batoh? A jak vypadá sanitka uvnitř? Odpověděl den otevřených dveří Fakulty zdravotnických studií TUL

IMG_3940-2.jpg
Během dne otevřených dveří na Fakultě zdravotnických studií čekala návštěvníky řada praktických ukázek fakultního vybavení. Foto: Adam Pluhař, TUL

Figurínu, která sípe nebo zmodrá jako člověk, kterému se nedostatečně okysličuje krev. Modely lidských těl jako skutečné, protože skutečné jsou. Ale i interaktivní výuku nebo tíhu záchranářského batohu na svých zádech poznali návštěvníci dne otevřených dveří Fakulty zdravotnických studií TUL.

Prezentaci fakulty si nenechala ujít stovka uchazečů. „Přijela jsem z Vysočiny. Na veletrhu Gaudeamus mě zaujaly podrobné programy fakulty i vybavení, chtěla jsem si ho prohlédnout. Navíc  mám v Liberci na ekonomické fakultě sestru a vím, že jsou tu nejhezčí koleje. Proto chci studovat záchranářství na TUL,“ prozradila Michaela Hořejšová. Studentka gymnázia, jež své sympatie k integrovanému záchrannému systému prozrazovala i svým hasičským tričkem. „Prošla jsem brannými kurzy, zdravovědou, k záchranářství mám blízko,“ svěřila se.

Studenti gymnázií tvořili na dni otevřených dveří širokou skupinu. Stejně jako středoškoláci ze zdravotních škol. „Rozhodovala jsem se mezi Pardubicemi, Plzní a Olomoucí, chtěla bych ale do Liberce. Mám to nejblíž a fakulta mě zaujala nejvíc. Líbí se mi i prostředí,“ uvedla Kateřina Jonová, studentka Střední zdravotnické školy v Trutnově.

Během úvodní přednášky se přibližně stovka zájemců dozvěděla vše o přijímacím řízení, možnostech a podmínkách studia na Fakultě zdravotnických studií TUL. „Snažíme se vysvětlit podstatu našich studijních programů, co obnášejí, jaké jsou možnosti uplatnění, i pro koho je ten který program vhodný. Například program záchranářství je pro zájemce velmi atraktivní, snažíme se ale uchazečům vysvětlit, že ne každý pro něj má dispozice,“ vylíčila proděkanka FZS Zuzana Paukertová.

Po představení fakulty následovaly ukázky speciálního vybavení. Uchazeči o studium mohli detailně poznat například plně vybavený sanitní vůz. Umožňuje simulovat záchranu lidského života a počínání posádky sleduje instruktor pomocí kamer ve fakultním velíně. „Při této interaktivní výuce můžeme figurínu na dálku ovládat a simulovat různé akutní stavy, s nimiž se budoucí záchranáři během své praxe mohou potkat,“ popisoval zájemcům odborný asistent Tomáš Dudich.

Návštěvníci si mohli také prohlédnout virtuální pitevní stůl, pacientský simulátor SIMMAN 3G, přístroji LUCAS 3 k nepřímé masáži srdce nebo plastinovaná těla. Poznali vybavení, s nímž přicházejí do styku studenti zdravotnického záchranářství, všeobecného ošetřovatelství, radiologické asistence i biomedicínského inženýrství. Otevřeny byly Laboratoře ošetřovatelských technik nebo Laboratoře funkční diagnostiky, kde se návštěvníci mohli  seznámit s lékařskými přístroji.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce