Den otevřené vědy na CXI udělal radost dětem i rodičům

IMG_3782-2.jpg
Návštěvníci mohli například obdivovat svět automaticky naváděných vozidel a řídicích a senzorických systémů, které vnášejí do chování vozidel prvky autonomie. Foto: Adam Pluhař, TUL

Stroj na výrobu nanovláken v akci, autonomní vozítko v pohybu nebo spolupráci robota s člověkem mohli vidět a zažít návštěvníci Dne otevřené vědy v Univerzitním ústavu CXI. Pracovníci ústavu provedli na den dětí nejen předškoláky a školáky, ale i rodiče a všechny přátele vědy, inovací a vědy svými laboratořemi a ukázali, kde pracují, jaké mají vybavení a jak výzkum mění svět k lepšímu.

„Průmyslovým partnerům už jsme laboratoře CXI a náš výzkum představovali mnohokrát, na den dětí jsme k nám návštěvníky pozvali poprvé. Jsem rád, že můžeme všem, co přišli, ukázat, jak krásná je věda a představit jim i naše vybavení a prostory. Mnohým z nich možná připadala naše budova tajemná a zatím ji jen míjeli,“ řekl ředitel CXI Miroslav Černík.

Ústav pro návštěvníky nachystal sedm stanovišť. Zastavení představovala různá odvětví vědy, jimiž se vědci CXI zabývají. Návštěvníci mohli například v Oddělení technologie životního prostředí detailně poznat Laboratoř přípravy nanovláken. Zblízka si mohli prohlédnout slavný Nanospider® na výrobu netkaných textilií nebo vysoce účinné nanovlákenné filtry. Oddělení se zabývá výrobou plošných typů nanovlákenných kompozitních přízí, jež jsou využívány pro celou řadu aplikací. „Vyrábíme vzorky z různých typů polymerů, spolupracujeme s řadou vědeckých i průmyslových partnerů a společně se snažíme dostat na trh finální výrobky. Nejvíc asi testujeme filtrační a medicinské aplikace nebo aplikace zvukové absorpce,“ přiblížil skupině návštěvníků průvodce Michal Komárek.

„Jsem strojař a manželka je textilačka a zajímá nás všechno, čím se univerzita zabývá a na čem univerzitní vědci pracují,“ vysvětlil důvod návštěvy CXI Petr Hledík. Spolu s manželkou byl právě v polovině exkurze. "Patříme k častým návštěvníkům univerzitních laboratoří," dodala Radka Hledíková.

Návštěvníci a hlavně děti se třeba také bavili jízdou s autonomním vozítkem vyvinutým na CXI, připojováním se do digitálního světa prostřednictvím brýlí HoloLens nebo programem, který se zaměřuje na detekci a rozpoznání obličeje. Každý, kdo si software vyzkoušel, mohl nechat umělou inteligenci hádat, jestli před počítačem sedí žena, nebo muž, kolik je dané osobě let a v jaké náladě se právě nachází. Kromě zážitků si návštěvníci ze Dne otevřené vědy odnášeli i drobné pozornosti, které jim ústav CXI přichystal.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 391