Hvězdná architektka představí na TUL své stavby a přístup k tvorbě

Ukázka tvorby Jette Cathrin Hopp z architektonického studia Snøhetta. Foto: Snøhetta
Jette C. Hopp z architektonického studia Snøhetta uvede na TUL přednášku Continuous reinvention. Foto: Snøhetta

Kontakt s hvězdou současné světové architektury Jette Cathrin Hopp z proslulého architektonického studia Snøhetta zprostředkuje ve středu 27. října přednáška na katedře architektury. A u příležitosti vydání převratného díla Brains meet Buildings přijede na naši univerzitu 4. listopadu přednášet profesor Michael Arbib. Od matematiky, přes umělou inteligenci a neurovědu, se dostal k architektuře.

Architektka Jette C. Hopp má rozsáhlé zkušenosti s komplexními, jak norskými tak mezinárodními projekty. „Byla mimo jiné vedoucí týmu pro stavbu muzea Dharhan v Saúdské Arábii či Norské národní opery v Oslu. Spolupodílela se i na projektu první energeticky pozitivní budovy na světě,“ poznamenala Blanka Kirchner z Fakulty umění a architektury TUL.

Architektka Jette C. Hopp vedla hlavní mezinárodní projekt se zaměřením na udržitelnost: Astana Expo 2017 Future Energy v Kazachstánu, Lingkong Soho Shanghai a Elbtower v Hamburku. V Norsku pak stála v čele inovativních environmentálních projektů jako Powerhouse One Trondheim a Powerhouse Kjørbo Sandvika, což je zmíněná první energeticky pozitivní budova na světě.

Přednáška Jette Cathrin Hopp s názvem Continuous Reinvention se uskuteční na Fakultě umění a architektury TUL ve středu 27. října 2021 od 17.00 hodin v posluchárně F13 budovy F2. Přednáška proběhne v angličtině.

Přednáška se koná u příležitosti výstavy Arctic Nordic Alpine v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Ta ukazuje moderní architekturu v dramatickém, převážně norském či horském prostředí. Jde o průkopnické projekty mezinárodně uznávaného architektonického a designového studia Snøhetta z Norska, které výstavu připravilo.

Významné stavby v mezioborových souvislostech

Věhlasný matematik, neurolog a psycholog současnosti Michael Arbib je zakladatelem the Academy of Neurosciences for Architecture na Jihokalifornské univerzitě. Na Technické univerzitě v Liberci přednese u příležitosti letošního vydání svého převratného díla Brains meet Buildings přednášku Architecture, Narrative, and Space-Time of Action.

Přednáška se uskuteční 4. listopadu od 17 hodin v aule budovy G. Profesor Arbib uvede prostřednictvím prezentace významných děl současné architektury nové přístupy důležité pro dnešní porozumění architektuře v souvislostech mezioborových, vědeckých a humanitních studií.

Také tato přednáška proběhne v angličtině.

- ad -

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce