Ještědy f Kleci získali autoři projektů Lesní kolumbária a Světlina

Vítězové 27. ročníku soutěže Ještěd f Kleci Václav Podestát a Anna Machátová. Foto: David Nguyen
Vítězové 27. ročníku soutěže Ještěd f Kleci Václav Podestát a Anna Machátová. Foto: David Nguyen

Světlina od Václava Podestáta a Lesní kolumbária Anny Machátové jsou nejlepší studentské projekty zimního semestru oceněné v rámci soutěže Ještěd f Kleci. Jedná se o tradiční soutěž na Fakultě umění a architektury TUL, kterou pořádají její studenti. Letos posedmadvacáté a poprvé od propuknutí koronakrize naživo.

Každý semestr má pětičlenná porota za úkol vybrat z programů Architektura a urbanismus a Výtvarné umění – Tvorba ve veřejném prostoru jeden nejlepší projekt a čtyři nominované práce. Tentokrát v ateliéru Karla Hubáčka studentská díla posuzovali: umělec EPOS 257, architektka Petra Kunarová, urbanistka Rozálie Kašparová, teoretik umění Michal Koleček a teoretik architektury Richard Biegel.

V kategorii Architektura a urbanismus porotu nejvíc zaujal projekt Anny Machátové Lesní kolumbária v lotyšské Rize. „Mojí hlavní myšlenkou bylo neopírat se o jasně dané strukturální formy. Práce byla čistě intuitivní, vycházela z náhody, s mírně řízenou reakcí ve vztahu k typologii, použitým materiálům a tradicím hřbitova,“ popisuje svoji práci Anna Machátová.

V rámci sekce Výtvarné umění zvítězila instalace Světlina. Autor Václav Podestát pracuje u tohoto díla s pojmy Heideggerovy filosofie. Snaží se napnout pozornost k přehlíženým kvalitám zadní části ateliérového prostoru. „Tuto část místnosti používáme převážně jako skladiště a zakrýváme ji přenosnými stěnami. Shromažďujeme zde materiál, nevyužitý nábytek, pozůstatky starých, mnohdy neznámých, prací a odsouváme do ní věci, u kterých takříkajíc nevíme, co s nimi. Důsledkem je ztráta místa s nejširším výhledem a největší intenzitou přirozeného světla,“ přibližuje v anotaci Václav Podestát svoji instalaci.

 

Za sekci architektura porota ještě nominovala Michaelu Maštrlovou s projektem Iceland Greenhouse restaurant a Matěje Tobiáše s Body zlomu. V umělecké kategorii byli nominováni Filip Čapek s projektem Mléko/asfalt a Vítězslav Plavec s Nadbarevnou krajinou. Nominovaná díla si můžete prohlédnout na tomto odkaze.

Ještěd f Kleci propojuje školu a město

Ocenění nejlepších prací je vyvrcholením celého týdne plného přednášek, koncertů a workshopů. Akci přenášejí do centra Liberce a Ještěd f Kleci tak získává mimoškolní přesah.

Ještě před samotným zahájením 27. ročníku se v úterý 9. února konala v knihkupectví a antikvariátu Fryč přednáška Životní cyklus budov: Debata s architektem a památkářem. Přednášeli Jakub Adamec ze studia ANUUK a Jaroslav Zeman z Národního památkového ústavu Liberec, autor knihy Liberec – urbanismus, architektura, industriál, pomníky, objekty, památky.

Oficiální zahájení se vrátilo k tradici koncertu v klubu Vokno.

V rámci workshopu Vyrob si sáň & sjeď na ní kopec studenti vyrobili mnoho pojízdných i méně pojízdných sáněk, na kterých sjeli sjezdovku na Ještědu. „Největší radost máme z toho, že se poprvé od počátku koronakrize soutěž vrátila z online prostředí do reálu našeho ateliéru a mohli jsme se všichni osobně potkat,“ zhodnotila za studentské organizátory uplynulý 27. ročník Anna Böhmová.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 370