Květiny a slova podpory pro běloruskou opoziční lídryni. Rektor TUL a studenti se setkali se Svjatlanou Cichanouskou

P0006955-2.jpg
Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská a rektor TUL Miroslav Brzezina hovoří s perzekuovanými běloruskými studenty, kterým naše univerzita pomohla. Foto: Adam Pluhař, TUL

Osobní morální podporu běloruské opoziční lídryni Svjatlaně Cichanouské během její návštěvy v Praze vyjádřili rektor TUL Miroslav Brzezina a prorektor univerzity Radek Suchánek. Na úterní setkání s mimořádně střeženou personou běloruské opozice přivedli i perzekucí ohrožené studenty, kteří našli útočiště na naší univerzitě.

„Paní Cichanouská musela po prezidentských volbách odejít ze země, aby neskončila ve vězení. Lidé, kteří upozorňují na zmanipulované volby, čelí v Bělorusku perzekuci, dozvídáme se o případech nátlaku nebo mučení. Běloruským studentům, které jsme ke studiu na Technické univerzitě v Liberci přijali, hrozilo stíhání. S těmito lidmi soucítím a podporuji je v jejich boji za svobodu projevu a demokracii. Bylo mi ctí, že jsem mohl osobně alespoň v morální rovině paní Cichanouskou podpořit,“ uvedl rektor Miroslav Brzezina po setkání na přažské Kampě. Došlo k němu během akce Hrajeme za svobodné Bělorusko – koncert pro Svjatlanu.

Svjatlana Cichanouská se se zástupci naší univerzity a běloruskými studenty z TUL setkala za mimořádných bezpečnostních opatření krátce před tím, než vystoupila na pódiu. „Vážím si toho, že jste přijali ke studiu běloruské studenty. Doma jim hrozilo nebezpečí. Moc vám za to děkuji,“ řekla rektorovi Svjatlana Cichanouská.

Technická univerzita v Liberci přijala ke studiu na Fakultě umění a architektury TUL 16 běloruských studentů. Vzhledem k velikosti školy jde o relativně nejvyšší počet ze všech českých univerzit, jež těmto mladým lidem, kterým hrozila perzekuce, nabídly pomoc. TUL příjezd studentů připravovala za velmi obtížných podmínek od loňského podzimu. Zapotřebí byla i složitá jednání s několika ministerstvy. Studenti architektury z univerzity v běloruské metropoli Minsk přijížděli do Liberce z bezpečnostních důvodů po menších skupinkách.

 

 

Hlavním organizátorem přesunu studentů byl prorektor TUL pro rozvoj a vnější vztahy Radek Suchánek. Také jemu patřil dík paní Cichanouské. „Studenti mi za možnost setkání hodně děkovali. Možnost promluvit s paní Cichanouskou byl pro ně klíčovým zážitkem a obrovskou morální vzpruhou,“ komentoval setkání prorektor Suchánek.

Běloruští studenti cítí podporu

Nyní se prorektor Suchánek zasazuje o to, aby se studenti u nás cítili co nejlépe. Akce na Kampě byla podle prorektora Suchánka pro studenty velmi důležitá i z pohledu jejich začlenění do běžného života v České republice. „Viděli, že tady jejich téma boje za svobodu rezonuje. Cítí, že jsou tu vítáni. Velká část české společnosti totiž jejich problému dobře rozumí. U několika generací je tu pochopení pro touhu žít svobodně. Mladým, kteří totalitu nezažili, zase možná připomene, jak je důležité svobodu chránit. Není automatická,“ dodal prorektor Suchánek.

Několikasethlavým davem proudila na Kampě energie, celé setkání se přitom neslo v poklidném duchu. Před diváky, z nichž se mnozí halili do běloruských vlajek a skandovali: „Živje Bělarus!“, tedy „Ať žije Bělorusko“, vystoupila i Svjatlana Cichanouská. „Každá taková akce solidarity nás nesmírně posiluje,“ poděkovala mimo jiné českým hudebníkům a organizátorům akce. Občanské sdružení Opona chtělo akcí podpořit Bělorusy, které režim prezidenta Alexandra Lukašenka násilím umlčel, nebo vyhnal za hranice.

Na akci vystoupila řada umělců – například Bára Zmeková, David Koller, James Harries, Michal Pelant či slovenská zpěvačka Katarzia. Před několika sty lidmi mluvili i zástupci běloruské menšiny v ČR. Žurnalistka Tereza Engelová upozornila na to, že Bělorusko je aktuálně nejnebezpečnějším státem pro novináře.

Rektor TUL Miroslav Brzezina se se Svjatlanou Cichanouskou setkal i ve středu. Byl pozván předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu České republiky Pavlem Fišerem na slavnostní oběd pro Svjatlanu Cichanouskou do Kolovratského paláce. Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil pozval rektora Brzezinu na večerní recepci ve Valdštejnské zahradě. „Pomáháme mladým Bělorusům i proto, aby byli jednou těmi, kdo se ve své vlasti zasadí o budování demokracie,“ pronesl během své slavnostní řeči rektor Brzezina.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540