Letní škola IT učí programovat dívky. Řadě z nich změní život

Dívky se učí tvořit webové stránky nebo programovat. A hlavně ztrácí ostych z počítačů.  Foto: Adam Pluhař, TUL
Dívky se učí tvořit webové stránky nebo programovat. A hlavně ztrácí ostych z počítačů. Foto: Adam Pluhař, TUL

Technického a kreativního ducha v sobě nyní na TUL objevuje sedmnáct středoškolaček během Letní školy IT. Dívky se rozhodly ukrojit si týden prázdnin a vstoupit do zatím převážně mužského světa programování nebo tvorby webových stránek.

Akci na naší univerzitě teprve podruhé pořádá nezisková organizace Czechitas ve spolupráci s Fakultou mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). „Holky si vytvoří webové stránky, naučí se základy grafiky, naprogramovat webové aplikace, okusí internet věcí a setkají se se zástupci firem. Aby zjistily, co práce v IT obnáší a jaké pozice nabízí,“ popsala Zuzana Heferová, vedoucí pobočky Czechitas Liberec.

Programovat, kódovat, pracovat s daty nebo kreativními programy učí dívky v univerzitních učebnách nejen lektoři z FM, ale i experti například z firmy Microsoft.

Letní škola je koncipována jako týdenní tábor s ubytováním na kolejích. Hlavní program se odehrává na univerzitě, odpoledne je většinou vyhrazeno exkurzím ve firmách. Dívky nesedí jen u počítačů, ale sportují a užívají si táborového života.

Týdenní úsilí školaček v univerzitních učebnách směřuje k pátečnímu hackathonu, kdy dívky rozdělené do skupin zužitkují své nabyté dovednosti při vytvoření webové stránky, jednoduché aplikace nebo hry. Na večerním galavečeru pak svůj projekt představí.

Respekt dívek z počítačů zmizí

Snahou Czechitas je pootevřít ženám dveře světa IT, jemuž zatím dominují muži. „Chtěli jsme holkám na střední škole ukázat, že se není potřeba IT bát, je pro všechny,“ uvedla zakladatelka neziskové organizace Czechitas Dita Přikrylová.

„Ukazujeme, že i v IT jsou oblasti, v nichž se ženy s úspěchem uplatňují. Bývají tvořivé, pečlivé a některé pozice, jako je tester nebo webový designer, jim velmi sedí,“ upozornila Jana Vitvarová z FM, jež na letní škole dívky učí základy programování a má zkušenost i loňska.

 

 

„Myslím, že na začátku mají holky obavy, ale postupně, jak do problematiky IT pronikají, jsou nadšené. Graduje to při hackathonu, když pracují na projektu a vidí výsledek. Letní škola je výborná akce už proto, že nabízí spoustu věcí a každá holka si tu najde to, co ji baví. Ať už je to grafika, programování nebo internet věcí,“ dodala Jana Vitvarová.

Její slova potvrzují i oslovené dívky. „Měla jsem jen základy ze školy. Za ty tři dny tady jsem se toho hrozně moc naučila a obrovsky jsem se posunula. Nejvíc mě zajímá programování a chci se mu věnovat i dál,“ svěřila se Markéta Hošmánková, od září čtvrťačka gymnázia v České Lípě.

Středoškolačka Tereza ještě loni při své premiéře na Letní škole IT věděla o počítačích jen velmi málo. Dnes už jako koučka pomáhá dívkám, které se ztratily ve výkladu nebo něčemu nerozumí. „Původně jsem měla představu, že počítače jsou něco složitého a nejsou nic pro mě. Tady jsem ale zjistila, že to tak není a že není tak těžké začít. Na hackathonu si už po necelém týdnu dokážete udělat webovou stránku nebo základní hru s pohybujícími se panáčky, kteří plní úkoly. I když nic z toho ještě není dokonalé, člověka to opravdu nadchne a posune. Vedou vás navíc lidé, kteří věci opravdu rozumí a umí to podat,“ řekla Tereza, která chce jít po maturitě na gymnáziu studovat IT. „Počítače mě chytly. Po letní škole jsem si udělala i jiné kurzy a už je to můj koníček,“ doplnila Tereza.

Také Věra Šramhauserová byla jako počítačový nováček na Letní škole IT poprvé před čtyřmi lety. Dnes studuje biomedicínské inženýrství na Fakultě zdravotnických studií TUL a na Letní škole IT působí jako koučka. „Czechitas mě pomohly nasměrovat. Zjistila jsem, že mě zajímá i technika a že to můžu studovat i já. Teď už pomáhám inspirovat další.“

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce