Medailové žně akademických reprezentantů. Nejlépe běhali, sjížděli kopce i stříleli góly

hokej_akademičky-1-2.jpg
Hokejový tým TUL právě vyhrál Akademické mistrovství České republiky v ledním hokeji. Liberečtí hráči tak pro TUL získali teprve druhou zlatou medaili v kolektivních sportech. Foto: Archiv KTV FP TUL

Hned několika významných úspěchů dosáhli reprezentanti Technické univerzity v Liberci na vrcholných akademických kláních. V uplynulých týdnech brali cenné kovy volejbalisté, běžkyně, střelci, jezdec enduro MTB nebo hokejisté univerzitního týmu. Hokejisté svým famózním tažením akademickým mistrovstvím dokázali získat teprve druhé zlato v historii kolektivních sportů na TUL.

České akademické hry 2021 přinesly na začátku září medaile reprezentantům TUL v individuálních i kolektivních sportech. Zlatou medaili vybojovala pro Technickou univerzitu v Liberci atletka Gabriela Veigertová. S časem 10:02.59 vyhrála běh na 3 000 metrů.

Přesnými kopy a bezchybnými bojovými sestavami bodovala na hrách Barbora Znamenáčková v karate. V disciplíně kata brala druhé místo, v kumite získala několik bronzových medailí.

Mužští volejbalisté zase z her přivezli bronz. Úspěchem je i dělené 5. místo volejbalistek TUL.

„Ve volejbale mužů jsme byli určitě jedním z favoritů. Přeci jen jsme poslední akademičtí mistři České republiky. I tak je to skvělé umístění. Ve volejbale žen jsme se po dlouhých letech probojovali na finálový turnaj, což také považuji za úspěch,“ zhodnotil úspěch univerzitních výběrů v kolektivních sportech Jan Charousek z Katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické (FP) a vedoucí Akademického sportovního centra KTV FP TUL.

Malý, ale úspěšný tým

Českých akademických her 2021 konaných v Olomouci se účastnilo 29 univerzit a TUL skončila v celkovém pořadí bodování škol na 15. místě. „Velmi si vážíme úspěchů v kolektivních sportech, kde naše univerzita soutěží mimo jiné s několikanásobně většími univerzitami, které mají dvacet až čtyřicet tisíc studentů. Z tohoto hlediska je skoro zázrakem každá medaile studentů TUL ze sportovních her. Současně samozřejmě oceňujeme každou medaili, kterou naši studenti na akademických soutěžích získají bez ohledu na sportovní odvětví. Snažíme si jim pro to vytvořit podmínky v rámci našich možností,“ reagoval na aktuální reprezentační úspěchy sportovců TUL proděkan FP Aleš Suchomel.

Jen pro srovnání. Technická univerzita v Liberci nasadila do soutěží Českých akademických her 30 sportovců, za vítěznou Univerzitu Palackého v Olomouci bojovalo 263 reprezentantů. Za Masarykovu univerzitu, jež skončila v celkovém hodnocení na druhém místě, soutěžilo 223 sportovců.

„V univerzitním sportu je velká konkurence. Univerzity mají vždy hodně kvalitních sportovců a tak nikdy není jasné, v jakém složení dané univerzity budou hrát. S nějakým konkrétním výsledkem se dopředu nedá počítat,“ zamyslel se Jan Charousek nad letošním umístěním v kolektivních sportech.

Hokejisté brali senzačně vše

Soudě podle posledních excelentních výsledků vyrostl na TUL velmi silný hokejový tým. Na nedávném Akademickém mistrovství České republiky v ledním hokeji v Benátkách nad Jizerou získali liberečtí hráči titul akademických mistrů. Ve finále porazili hokejový výběr Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jedná se teprve o druhou zlatou medaili v historii kolektivních sportů na Technické univerzitě v Liberci. „Je to výsledek našeho dvouletého snažení. Na hráčích a průběhu tréninků systematicky pracujeme od doby, co se podepsalo memorandum o spolupráci při pořádání hokejových utkání poháru O krále severu,“ řekl trenér hokejového výběru Technické univerzity v Liberci a student Ekonomické fakulty TUL Michal Nedvídek.

První zápas o pohár rektorů liberecké a ústecké univerzity s titulem souboj O krále severu se měl odehrát loni v březnu, utkání však znemožnila koronavirová epidemie. Náhradní termín je naplánován na 16. listopadu 2021 od 18.30 v Home Credit Areně.

Hokejový tým TUL navazuje na přerušenou tradici. Hokej se totiž na liberecké univerzitě začal hrát už v roce 1953, kdy Vysoká škola strojní v Liberci vznikla. V šedesátých letech ale tým odehrál poslední zápas a zanikl. Před dvěma lety se však skupina studentů a pedagogů, kteří spolu hrají hokej jako koníčka, rozhodla, že univerzitní tým zkusí zase po letech postavit.

Biker vyjezdil zlato, střelci trefili stříbro

Aby byl výčet úspěchů sportovců TUL z posledních týdnů úplný, skvěle bodovali i akademičtí reprezentaci v individuálních sportech. Student FP TUL Vojtěch Bláha přivezl z Akademického mistrovství ČR v Enduro MTB 2021 v Trutnově zlatou medaili.

Na Akademickém mistrovství ČR ve sportovní střelbě 2021 se dařilo hned dvěma reprezentantům liberecké univerzity. Radek Mikulčík získal ve vzduchové pušce 60 ran ISSF – muži stříbro, druhé místo vystřílel také v libovolné malorážce 3×20 ran – muži a v libovolné malorážce 60 ran vleže ISSF – muži byl třetí. Jiří Koprivnikar skončil v kategorii rychlopalná pistole 2×30 ran na druhém místě.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538