Ministryně Langšádlová si sestavila poradní tým z mladých vědkyň a vědců. Jeho členkou je Markéta Klíčová

Mladé impulsy pro vědu a výzkum. Markéta Klíčová (uprostřed) na poradě s ministryní Langšádlovou.
Mladé impulsy pro vědu a výzkum. Markéta Klíčová (uprostřed) na poradě s ministryní Langšádlovou. Foto: ministerstvo VaVaI

Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace, sestavila nový poradní tým z mladých expertek a expertů se zkušeností z prestižních zahraničních univerzit a vědeckých pracovišť. Mezi 14 nadějnými jsou také nositelé významných vědeckých ocenění, zakladatelé start-upů, případně ti, kteří se umístili v žebříčku Forbes 30 pod 30. Jako Markéta Klíčová z Fakulty textilní TUL.

„Paní ministryně se nás neptá na naše jednotlivé odbornosti, spíš ji zajímá komplexní zkušenost z oblasti vědy,“ říká Markéta Klíčová z Fakulty textilní TUL a dodává:

„Bavili jsme se například o dobré praxi ze zahraničí, a co z toho bychom chtěli zavést u nás. Já jí mohla nabídnout své zkušenosti z působení v USA a Finsku. Také jsme řešili palčivé otázky nízkých platů a neexistující mateřské dovolené pro doktorandky a doktorandy. Narazili jsme také na podmínky hodnocení projektů, konkrétně zda jsou juniorské projekty skutečně pro juniorské vědce. Samozřejmě jsme se věnovali také tématu umělé inteligence ve vědě a chatbotu ChatGPT.“

Skupina mladých vědkyň a vědců bude diskutovat především o rozvoji lidských zdrojů ve vědě, výzkumu a inovacích a transferu technologií a znalostí, zejména pak o vzniku spin-offů a start-upů, což jsou priority, které si vytyčila ministryně Langšádlová.

„Razím názor, že vnímat potřeby a nápady juniorních vědkyň a vědců je mimořádně důležité. Nechceme-li, aby docházelo k brain-drainu, musíme přesně těmto mladým nadaným lidem nastavit takové podmínky, aby se i z prestižních světových univerzit měli kam vrátit a předávat dál své zkušenosti,“ říká ministryně Helena Langšádlová.

Součástí této neformální poradní skupiny jsou kromě Markéty Klíčové také Jan Lukačevič, který je mimo jiné kosmický inženýr a mladý poradce generálního tajemníka NATO. Dále držitelka Ceny Neuron Lucie Kalousová. Patří sem i  Lenka Slavíková, odborná asistentka na matfyzu, kde se zaměřuje na harmonickou analýzu a teorii prostorů funkcí, nebo Filip Široký, který má zkušenosti ze švýcarského CERNu.

Poprvé se tento tým mladých sešel s Helenou Langšádlovou letos v únoru v Praze. Pravidelná setkání se budou konat jednou za měsíc hybridní formou, většina členů se přitom účastní osobně.

„Na příštím setkání nás čeká velké téma, a to transfer výzkumných výsledků do praxe,“ říká Markéta Klíčová, kterou s účastí v této skupině oslovil tým paní ministryně pravděpodobně na základě toho, že Markéta byla v žebříčku 30 pod 30 a na základě jejích zkušeností ze zahraničí i slibných výsledků v oblasti chirurgických nanonáplastí.

„Mně to dává velký smysl a jsem ráda, že již nyní po pár měsících mám pocit, že se něco děje. Skutečně mám pocit, že nám paní ministryně naslouchá velmi bedlivě a snaží se při nejbližší příležitosti naše názory prezentovat na dalších platformách. Celý její tým pomáhá, aby nastaly brzy změny k lepšímu v podmínkách mladých vědců a doktorandů,“ dodává Markéta.

Inspirací pro tuto aktivitu je fungování pracovní skupiny organizace Youth, Speak Up! na podporu začínajících vědkyň a vědců, která fungovala v Poslanecké sněmovně v letech 2019–2021. Cílem organizace bylo dostávat důležitá témata mladých lidí do politiky.

Radek Pirkl
s použitím TZ Vlády ČR
foto: ministerstvo VaVaI

Další články v rubrice

Šaty se vrací do oběhu jako ramínko na šaty. Roman Knížek (vlevo) a Pavel Hendrichovský představují ramínko vyrobené z textilního recyklátu.

Pomůžeme světu zbavit se tun textilního odpadu

Recyklace textilu už nemůže být jednodušší. Celou bundu, kalhoty nebo tričko z bavlny i veškerých syntetických materiálů včetně zipů, knoflíků a druků rozemelete na co nejmenší částečky, směs zalijete pryskyřicí a vylisujete z ní pevnou desku. Tu...

8. 11. 2023 | Věda a výzkum | 849

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 536