Naše 3D tiskárna pomáhá liberecké nemocnici

IMG_3635.JPG
Nástavce jsou přesně uzpůsobené klikám liberecké nemocnice. Zabrání šíření patogenů.

Už žádné mačkání kliky rukou. Aby viry neulpěly na dlani, lékař dveře otevře předloktím za pomoci speciálního nástavce. Pro libereckou nemocnici jej zkonstruoval a na 3D tiskárně vytiskl tým vědců z Oddělení průmyslových technologií Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CxI).

A nejen to. Díky špičkové univerzitní 3D tiskárně HP Jet Fusion 4200 začali lékaři Krajské nemocnice v Liberci testovat i upravené respirátory s účinnějšími filtry a modifikované polykarbonátové hlavové štíty. Vše pomůže lépe ochránit zdravotníky před koronavirovou nákazou.

Skenovali jsme nemocniční kliky

Dodali jsme již několik setů na menší i větší nemocniční dveře. „Nástavce na další nemocniční kliky jsme připraveni natisknout během několika hodin,“ uvedl doktor Jiří Šafka z Oddělení průmyslových technologií CxI.

Konstruktérem tohoto přípravku je doktor Michal Ackermann. Nástavce jsou díky detailním skenům přesně uzpůsobené klikám liberecké nemocnice. Nehrozí proto, že by sklouzly nebo se v ostrém provozu hýbaly.

„Nástavce jsou zatím na oddělení ARO a pomohou nám udržet co nejčistší prostředí. Nic podobného jsme zatím neměli,“ zhodnotil novinku mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář.

„I když se snažíme vše dezinfikovat, mít dvoje, troje rukavice, všechny povrchy, na které musíme sahat, představují nebezpečí přenosu infekce. Nástavce umožní méně rizikové otvírání klik,“ doplnil lékař z oddělení ARO liberecké nemocnice Jan Ferech.

Respirátory vznikly z kyslíkových masek

Díky týmu z CxI mohou lékaři liberecké nemocnice používat také nové respirátory nejvyšší třídy. Vznikly přitom z obyčejných dýchacích masek původně používaných do hyperbarické komory. Lékaři z oddělení ARO je měli na skladě a chtěli je použít jako respirátory.

Obrátili se proto na vědce z CxI. Ti pro ně vyvinuli a vytiskli koncovky na filtry. Tím se z masek staly spolehlivé respirátory použitelné v prostředí zamořeném viry. „Nástavce na filtry jsou vyměnitelné a sterilizovatelné. Navíc naše tiskárna HP Jet Fusion jako jediná technologie dokáže to, že hotový díl má minimální porezitu. To znamená, že jím nebudou pronikat viry. Respirátory poskytnou vysoký stupeň ochrany,“ sdělil doktor Šafka.

„Respirátory budou primárně používat kolegové na anesteziologické a intenzivní péči,“ přiblížil mluvčí krajské nemocnice Řičář.

Lékaři mohou využít také obličejové štíty

Lékaře a sestry liberecké nemocnice ochrání také upravené hlavové polykarbonátové štíty. Autory nového designu jsou Jakub Macháček a Filip Véle. Tým CxI štíty na přání nemocničních lékařů upravil tak, aby kryly i člověka, který má zároveň na obličeji výše zmíněný respirátor a také speciální brýle. Polykarbonátové desky, ze kterých je štít částečně vytvořen, byly darem firmy Titan Multiplast právě pro tyto účely.

Tyto desky bylo nutno pomocí laseru nařezat na přesné tvary a ve spojení s 3D tištěným dílem vznikl individuální hlavový štít. Původní štíty, které nemocnice využívá, totiž neseděly při současném použití výše zmíněných respirátorů správně. „Předali jsme první prototypy krajské nemocnici, aby je vyzkoušela. Pak dodáme dalších třicet kusů. A pokud bude potřeba, i další série,“ řekl Jiří Šafka.

„Tento nejvyšší stupeň ochrany, tedy respirátor a štít se doporučuje používat u pacienta, který má potvrzené onemocnění koronavirem nebo má podezření na toto onemocnění a je ve fázi vyšetřování. Personál s ním musí být v těsném kontaktu. Z hlediska přenosu infekce je to vysoce rizikové, vznikají tam aerosolové suspenze,“ vysvětlil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Podle našeho vzoru chce štíty vyrábět i Škoda Auto. Dodávala by je nemocnici v Mladé Boleslavi.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Šaty se vrací do oběhu jako ramínko na šaty. Roman Knížek (vlevo) a Pavel Hendrichovský představují ramínko vyrobené z textilního recyklátu.

Pomůžeme světu zbavit se tun textilního odpadu

Recyklace textilu už nemůže být jednodušší. Celou bundu, kalhoty nebo tričko z bavlny i veškerých syntetických materiálů včetně zipů, knoflíků a druků rozemelete na co nejmenší částečky, směs zalijete pryskyřicí a vylisujete z ní pevnou desku. Tu...

8. 11. 2023 | Události | 843

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce