Naši vědci odhalili falešné nanoroušky. ČT tomuto tématu věnuje středeční Černé ovce

čo.jpg
David Lukáš a Pavel Kejzlar v chystaném pořadu Černé ovce. Zdroj: ivysílaní ČT

Ne všechny „nanoroušky“ obsahují nanomateriál, prokázaly testy, které Technická univerzita v Liberci dělala pro Asociaci nanotechnologického průmyslu. Česká televize toto testování a jeho výsledky dokumentovala v pořadu Černé ovce, sledujte ho tuto středu 4. listopadu od 17:40 hodin na ČT1.

Je dost pravděpodobné, že jste tu zprávu už v úvodu týdne zaznamenali. Jako první ji přinesla Česká tisková kancelář, minutu po ní SeznamZprávy.cz a dále už celá řada médií Aktuálně.cz, Novinky.cz, Prima CNN News, Blesk.cz...

Naši vědci zkoumali šest roušek různých značek, které se na českém trhu distribuují jako nanoroušky, a odhalili, že tři z těchto roušek nanomateriál neobsahují. Tzv. morfologickou analýzu materiálu prováděli profesor David Lukáš, docentka Eva Kuželová Košťáková a doktor Pavel Kejzlar na elektronových rastrovacích mikroskopech, a to formou slepého testu.

Testy si u nás zadala Asociace nanotechnologického průmyslu, která o falešných nanorouškách a jejich testování zveřejnila tiskovou zprávu Odborníci Technické univerzity v Liberci odhalili falešné nanoroušky z Asie.

Redaktorka České televize Kateřina Blechová toto testování zdokumentovala pro pořad Černé ovce.

„Naše morofologická analýza jednoznačně ukázala, že v rouškách A, B, C není obsažen žádný nanomateriál,“ říká v pořadu profesor Lukáš z katedry chemie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. Až po testech byly roušky spárované s názvy a dovozci a ukázalo se, že roušky označené A, B, C pocházejí z Vietnamu.

Jak dopadly nanoroušky od tuzemských výrobců a další souvislosti prodeje a distribuce nanoroušek sledujte tuto středu 4. listopadu od 17:40 hodin v pořadu Černé ovce na ČT1.

Radek Pirkl

Dodáváme vyjádření společnosti EUROVINA Travel s.r.o.:

Předmětem testování byly i roušky VINATEX Fabric Mask, které však nejsou jejím výrobcem ani dodavatelem označovány jako nanoroušky a ani na obalu výrobku anebo v jeho íbalové informaci není uvedeno, že by měly obsahovat nanotextilii. Společnost EUROVINA Travel s.r.o. nerozumí tomu, proč byly roušky VINATEX Fabric Mask do testování na ítomnost nanovláken zařazeny.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540