Poprvé v historii učíme zahraniční studenty před jejich nástupem na TUL česky

IMG_8041-2.jpg
Lektorka Jana Závacká vidí u cizinců velké pokroky už po týdenní výuce češtiny. Foto: Adam Pluhař, TUL

Čeština byla ještě před týdnem pro většinu z dvanácti zahraničních studentů zcela neznámá. Za rok už ale budou v tomto obtížném jazyce bezchybně vyslovovat, skloňovat i časovat, číst skripta a hlavně skládat zkoušky. TUL totiž poprvé v historii otevřela roční přípravný kurz českého jazyka pro zahraniční studenty a mladí lidé z Ukrajiny, Ruska, Kazachstánu a Uzbekistánu se začali připravovat k nástupu na fakulty strojní, textilní, mechatroniky, ekonomickou a pedagogickou.

Po absolvování tohoto intenzivního kurzu v celkovém rozsahu 750 hodin by měli studující dosáhnout úrovně B2. Měli by tedy být schopni vysokoškolské výuce v češtině bez problémů porozumět. „Studenti na konci kurzu získají osvědčení, které jim umožní studovat na univerzitě v českém jazyce. Součástí přípravy je také pomoc s nostrifikací (uznáním jejich studia v zahraničí) a odborná výuka, která by měla studujícím usnadnit začátky studia na univerzitě,“ říká Jitka Pacltová, ředitelka Centra dalšího vzdělávání Technické univerzity v Liberci.

Podobný kurz až do loňského roku pořádala v Liberci Univerzita Karlova. S nástupem koronaviru aktivita skončila, potřeba připravovat cizince ale nezmizela. „Myšlenku na pořádání kurzu jsme měli  dlouho, zájem je totiž stabilně veliký. Pro zahraniční studenty z východní Evropy nebo střední Asie je obrovskou motivací studovat v Evropské unii. Pokud tito studenti chtějí žít a pracovat jinde než ve své domovské zemi, mají problémy s uznáváním diplomů ze svých univerzit. Naše diplomy jsou naproti tomu uznávány po celém světě. Už v příštím roce počítáme s otevřením nejméně dvou skupin tohoto kurzu,“ doplňuje Jitka Pacltová.

Ke studiu v přípravném kurzu se mohou přihlásit zájemci, kteří složí maturitu a jejichž rodným jazykem je některý ze slovanských jazyků. Skupina je pak homogenní a češtinu snáz chápe. Uzbečtí nebo kazašští studenti byli přijati, protože plynně ovládají ruštinu. „Připravit za rok dostatečně dobře ke studiu ve vysokoškolských programech v češtině například indické studenty, není reálné. Čeština je pro studenty, kteří nemluví slovanským jazykem, velmi těžká,“ vysvětluje Jitka Pacltová.

 

 

Studium češtiny si zájemci plně hradí. Pokud se jim podaří nastoupit na vybranou fakultu a studovat v češtině, studium už budou mít zdarma.

Intenzivní výuka probíhá denně 4 až 5 hodin. Studenti se učili i v době zářijového rektorského volna. Brzy jim k češtině přibydou i odborné předměty  - matematika, fyzika nebo informatika.

Výuku zatím komplikuje skutečnost, že kurz probíhá hybridně. V učebně je přítomno jen osm studentů, zbylí čtyři studenti jsou připojeni online. Čekají na vízum nebo jsou v karanténě.

Lektorka Jana Závacká komunikuje se studenty na přeskáčku prostřednictím monitoru a oslovuje přítomné ve třídě: „Co se vám nelíbí?“ pokládá jednoduchou větu. „Nelíbí se mi pivo,“ odpovídá jeden ze studentů. „Aha, pozor, na to, co jíme, se ptáme jinak – co vám chutná? Líbí je to, co vidíme,“ opravuje lektorka.

Výuka je dynamická. Vzduchem například létají míčky a odpovídající studenti je chytají. Ani na chvíli tak nikdo neztrácí pozornost. Na tabuli je také hodně čísel a studenti je různě kombinují. Počítání bude pro studium technických předmětů nadmíru důležité.

„Začíná se základními otázkami: Odkud jste, jak se jmenujete, co děláte. Pak se berou rody, rozlišováním ten, ta, to. A pak slovesné tvary. Nejtěžší pro ně budou čárky a háčky. Zatím ještě netuší, že práva a pravá úplně změní smysl. Pokroky ale vidím už po týdnu. Studenti jsou tu určitě schopní v češtině fungovat,“ popisuje průběh výuky Jana Závacká.

„Chtěl bych studovat strojní fakultu,“ prozrazuje Sardor z Taškentu v Uzbekistánu. Jako jeden ze dvou studentů v kurzu má základy češtiny z dřívějška, i když i on těžce hledá slova. „Čeština je oproti uzbečtině velmi rozdílná. Skloňování je opravdu těžké. Ale zvládnu to,“ věří Sardor.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541