Roušky od naší výzkumnice nosí tým připravující Expo v Dubaji

Roušky-2.jpg
O ušití roušek s filtry požádala Kancelář generálního komisaře Expo 2020, která připravuje český pavilon v Dubaji. Foto: KGK

Tým, který připravuje český pavilon na Expu v Dubaji, nosí roušky z naší univerzity. Šije je Zuzana Hrubošová, módní návrhářka a výzkumná pracovnice Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL (CxI). Na bavlnu také nanáší hydrofobní vrstvu. Brání vniknutí kapének, jež mohou nést viry.

Původně měla Zuzana Hrubošová za Technickou univerzitu v Liberci (TUL) příští rok připravit pro dubajské EXPO obraz ze vzorků rozličných funkčních textilních materiálů. Počítalo se například s textiliemi z nano a mikrovláken, jež se osvědčují v rouškách.

„Koronavirus zpřetrhal plány dubajských pořadatelů, výstavu museli o rok posunout. Kancelář generálního komisaře, která zajišťuje českou prezentaci v Dubaji, odsunula i přípravu exponátu s ukázkami funkčních materiálů. Byla jsem ale požádána, zda bych ušila kolekci roušek s nanofiltry. Mají pomoci ochránit tým, co nyní připravuje český pavilon. Je to praktická symbióza a prestižní záležitost,“ vysvětluje Zuzana Hrubošová.

Roušek má být zatím 200

A tak se český tým vrátil na dubajské výstaviště po čtyřměsíční vynucené pauze vybaven 50 designovými rouškami od Zuzany Hrubošové. Tato absolventka TUL a současná pracovnice CxI nyní šije dalších 150 roušek.

Bavlněné roušky s rozličným designovým potiskem mají kapsu umožňující vložení nanofiltru. Ten by měl být schopný zachytit částice o velikosti 0,10 mikrometru, tedy i kapénky nesoucí viry. Tento filtr je produktem výzkumných týmu profesorů Davida Lukáše a Jaroslava Berana z TUL.

Zuzana chce roušky ještě vylepšit a zkouší inovaci – hydrofobní úpravu bavlny. Má zamezit vniknutí kapének, které mohou nést „nálož“ virů, do vláken textilie. „Výsledky jsou výborné, ošetřená textilie splňuje stupeň ultrahydrofobicity. Znamená to, že kapénka nesoucí vir se stěží zachytí na povrchu roušky a sníží se tak riziko nakažení,“ doplnila Zuzana.

„Hydrofobní úprava obecně snižuje přilnutí částic na povrchu materiálu. To znamená, že rouška zůstane ‚čistší‘ po delší dobu, sníží se možnost růstu bakterií na jejím povrchu. Kvalita vdechovaného vzduchu se tak nezhoršuje. Ochrana proti virům, jako je třeba Covid a podobně, zůstává přitom na přibližně stejné úrovni,“ přiblížil Stanislav Petrík, vedoucí oddělení Pokročilých materiálů CxI, na kterém Zuzana pracuje.

Tým připravující českou účast na Expo liberecké roušky oceňuje. „Na prezentaci ukázky materiálů v podobě uměleckého obrazu se zakomponovanými nanomateriály a antibakteriální materiály zachytávající viry a jiné mikročástice jsme se dohodli ještě před propuknutím pandemie COVID-19. Měly být součástí rotační expozice až v roce 2021. Takže za to, že je už nyní můžeme využívat nikoli jako exponáty, ale jako povinné funkční pomůcky, patří Technické univerzitě v Liberci i autorce můj dík,“ uvedl generální komisař české účasti na EXPO Jiří F. Potužník.

V Dubaji měly jezdit i studentské formule

Než vše zamotala koronakrize, měla se TUL na Expo v Dubaji prezentovat i v rámci doprovodných programů. Původní plány totiž počítaly s mezinárodními závody studentských monopostů Formule Student v Abú Dhabí. A zapojit se měla i formule ze stáje Fakulty strojní TUL.

Motory studentských závodních vozů měly burácet na Vehicle Dynamic Arena, jež je součástí areálu Yas Marina v Abú Dhabí, kde se jezdí závody mistrovství světa vozů Formule 1. Zda formule TUL do Dubaje pojede, zatím není jasné. S Covidem ustala veškerá komunikace. „Znovu jsme obnovili jednání a čekáme na vyjádření, zda by se Yas Marina chtěla stát spoluorganizátorem akce. Od toho se bude odvíjet vše ostatní – termín, formát akce i náklady s ní spojené,“ přiblížila Hana Munzarová, manažerka doprovodných programů Kanceláře generálního komisaře české účasti na EXPO.

Pokud se závody studentských formulí podaří uskutečnit, stane se tak nejspíš až na jaře 2022.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541