Souboj O krále severu: Vyhecované utkání, gólová smršť a šťastnější křídla z Ústí

Úvodní bully vhodil rektor TUL Miroslav Brzezina. Foto: Jaroslav Tomášek
Úvodní bully vhodil rektor TUL Miroslav Brzezina. Foto: Jaroslav Tomášek

Vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách přinesl historicky první souboj O krále severu mezi libereckou a ústeckou univerzitou. Domácí HC Technickou univerzitu Liberec hnalo v Home Credit Areně kupředu 1200 diváků, přesto se ze zisku putovního poháru rektorů TUL a UJEP radovali hokejisté z HC North Wings z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Libereckého rivala porazili 6:4.

Úvodní čestné bully vhodil rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a hned nato utkání nabralo vysoké tempo. Domácí hráči ale v prvních dvanácti minutách dovolili soupeři odskočit na rozdíl tří gólů. I když liberečtí hráči bojovali s maximálním nasazením až do konce, počáteční ztrátu už nedokázali dotáhnout.

„Kluci hráli výborně a často na hraně. Chodili do osobních soubojů, rychle přistupovali k hráčům, často stříleli. Jako bývalý profesionál mohu říct, že utkání mělo opravdu prvoligové parametry. Myslím, že dnes nevyhrál lepší tým, ale vyhrál šťastnější tým,“ zhodnotil utkání hlavní trenér libereckého výběru Michal Nedvídek, někdejší brankář A-týmu extraligového týmu Bílí Tygři Liberec.

„Ústí nás bohužel v úvodu potrestalo po individuálních chybách. Ve druhé třetině jsme už měli zápas víceméně pod kontrolou, ale nebyli jsme efektivní v zakončení. Dohánět ztrátu ve dvou zbývajících třetinách nás stálo hromadu sil. Ústí velmi dobře bránilo a nepustilo nás k takovým šancím, abychom mohli utkání vyrovnat. Dík každopádně patří fanouškům, že si na nás udělali čas a dorazili nás podpořit v tak velkém počtu, dodal liberecký trenér.

Podívejte se na sestřih utkání

Diváci přihlíželi ostrým osobním soubojům a několik hráčů odjíždělo z ledu v bolestech. Nejvážnější zranění utrpěl minutu před koncem druhé třetiny liberecký Ondřej Karli poté, co si obětavě lehl do soupeřovy střely. Na led musel přispěchat lékař a z ledu se uklízely stopy krve. Zraněný hráč skončil na vyšetření v nemocnici s podezřením na zlomenou čelist. „I když šlo o nešťastnou situaci, tým to zároveň semklo. Kluci viděli, že táhneme za jeden provaz, pokud je hráč schopný skočit do střely hlavou a ohrozit své zdraví. Přeju si jen, aby byl Ondra v pořádku,“ řekl po zápase kapitán výběru liberecké univerzity a student Mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Filip Rubeš.

V zápase si připsal dvě gólové asistence. „Myslím, že zápas byl vyrovnaný a měli jsme na víc. Bohužel na nás v první třetině padla tíha okamžiku a nechali jsme si dát tři rychlé góly. Pak už jsme to nestihli dotáhnout. Věřím ale, že to byl pro diváky atraktivní hokej. Atmosféra byla v areně skvělá a diváci nás hnali k lepším výkonům a prohra mě za ně mrzí. Teď jen doufám, že to v letním semestru budeme moct Ústí oplatit,“ pronesl liberecký kapitán.

Liberecké mužstvo už vyhlíží odvetu

Tým HC Technická univerzita Liberec letos v září vyhrál Akademické mistrovství České republiky v ledním hokeji, když ve finále porazil právě HC North Wings UJEP. Ústecký soupeř má zase zkušenosti z Univerzitní ligy ledního hokeje. O svůj pohled na zápas se podělil ústecký Martin Kuchař, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. „Soupeř má velkou kvalitu. V některých fázích nás Liberec i dost přehrával. Asi jim chyběl větší důraz v zakončení a dal méně gólů a to rozhodlo. Nám se povedla první třetina, vezli jsme se na vlně a už jsme to dokázali pohlídat.“

Hráči liberecké univerzity nyní věří, že budou v odvetě úspěšnější. „K odvetě teď budeme směřovat všechno. Chceme dál pokračovat v systému dvou tréninků týdně. Máme také v plánu ještě jeden tryout, kdy bychom chtěli vyzkoušet nové hráče. Začal akademický rok, tak bychom byli velmi rádi, aby se přihlásili noví hráči, kteří hrají krajský přebor nebo první ligu,“ dodal trenér libereckých hokejistů Michal Nedvídek.

Odvetný zápas je v plánu, ale termín i vzhledem k epidemické situaci zatím organizátoři derby neurčili.

Souboj O krále sevru se měl původně hrát už 11. března 2020, ovšem jen den před tím vstoupil v platnost zákaz ministerstva zdravotnictví pořádat hromadné akce a zápas museli organizátoři zrušit. Nekonal se ani o půl roku později v náhradním termínu.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 541