Štětec jim učaroval. Výtvarníci z kurzů Univerzity třetího věku TUL vystavují svá díla

IMG_8357-3.jpg
Malování se pro Hanu Chlumskou stalo podstatnou součástí života a stále se chce zdokonalovat. Během roku vytvořila ve výtvarných kurzech U3V mimo jiné sérii kubistických obrazů. Foto: Adam Pluhař, TUL

Díla, která během roku vytvořili studující výtvarných kurzů Univerzity třetího věku TUL, jsou nyní k vidění v čítárně suterénu Krajské vědecké knihovny v Liberci. Průřez tvorbou představuje na padesát obrazů. Výtvarná úroveň mnohých tvůrců je už taková, že se jim sami nabízejí zájemci o odkoupení obrazů.

Hana Chlumská vystudovala původně fyziku, kterou léta učila na základní škole. Táhlo ji to ale k výtvarnu. Před dvaceti lety proto začala s malováním. Zdokonalovala se v uměleckých kurzech a výuku fyziky vyměnila za výtvarnou výchovu. Navštěvovala i výtvarný kurz Univerzity třetího věku TUL (U3V). Letos se do něj přihlásila znovu. „Moc mi to dalo. Člověk se seznámí s technikou, barvami a jinými věcmi, které je pro malování zapotřebí znát. Měli jsme navíc skvělou lektorku,“ řekla Hana Chlumská, jež v knihovně vystavuje sérii kubistických obrazů.

Svá díla už představovala i na jiných výstavách. „Pro mě už je malování náplň života, výtvarno mě ohromně chytlo. Své obrazy cíleně nenabízím, ale je pravda, že už mě kupci sami oslovili,“ dodala Hana Chlumská.

Knihovna až do 15. července vystavuje díla vzniklá během kurzů „malování pro začátečníky“ a „malování pro pokročilé“. „Některé studující znám už od doby, co výtvarné kurzy vedu, tedy od roku 2007. Všichni, co kurzy navštěvují, dozrávají postupně a musím říci, že jsou šikovní. Talentů je tu hodně. Ráda bych vystavila mnohem víc děl, ale další obrazy se už na výstavu nevejdou,“ zhodnotila díla svých studentů Lucrezia Škaloudová Puchmajerová z Katedry primárního vzdělávání Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Všechny autory na vernisáži výstavy Výtvarno (ne) tradičně ocenil i prorektor TUL Miroslav Žižka. „Jsou tu opravdu hezká díla a zjistil jsem, že i od kolegů z naší katedry (Katedra podnikové ekonomiky a managementu Ekonomické fakulty TUL),“ uvedl prorektor Miroslav Žižka. Připomněl, že celoživotní vzdělávání je důležitou složkou jedné z rolí univerzit. „Univerzita třetího věku má na TUL dlouhou tradici. Za tu dobu jsme sestavili velmi širokou nabídku kurzů a zájem vás, účastníků je pro nás velmi důležitým signálem, že tato činnost má smysl,“ doplnil prorektor Žižka.

„O výtvarné kurzy je vždy značný zájem. My ale bohužel nemůžeme do jednoho kurzu přijmout více než sedmnáct studentů. Lektorka by se nestihla plnohodnotně věnovat více výtvarníkům,“ řekla Jitka Pacltová, ředitelka Centra dalšího vzdělávání TUL, pod něž patří i U3V.

Příští rok oslaví U3V při TUL čtvrt století existence. Zatímco na začátku bylo 16 studujících ve třech kurzech, letos už U3V navštěvovalo 622 studujících, kteří se zapsali do 59 kurzů. Příští rok je v plánu otevření 17 nových kurzů.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce