Student architektury pronikl mezi finalisty prestižní soutěže

Návrh studentského bydlení od Vladimíra Vacíka v zanedbané části Varšavy. Vizualizace: Vladimír Vacík
Návrh studentského bydlení od Vladimíra Vacíka v zanedbané části Varšavy. Bytové jednotky jsou uspořádané kolem několika dvorků, které mohou studenti využívat ke vzájemnému setkávání. Zdroj: Vladimír Vacík

Do mezinárodního kola soutěže Saint-Gobain se s návrhem proměny části varšavské čtvrti dostal návrh studenta Fakulty umění a architektury TUL Vladimíra Vacíka. Vladimírova vize zápolila s jedenapadesáti pracemi studentských týmů ze čtyř kontinentů. I když nevyhrála, jde o velký úspěch studenta druhého ročníku bakalářského studia FUA TUL.

Návrhem revitalizace části polské metropole, jež sousedí s vlakovým nádražím Varšava – východ, zvítězil Vladimír spolu se dvěma studenty Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v národním kole soutěže. Vladimír tak mohl reprezentovat Českou republiku v mezinárodním finále v polské Varšavě.

„Soutěž pro mě byla velmi časově náročná, ale to, že jsem mohl průběh tak obrovské soutěže zažít, beru jako velkou zkušenost. Pro mě bylo hlavně nesmírně přínosné prezentovat návrh před mezinárodní porotou v angličtině a vidět, jak takto velká soutěž probíhá. Organizačně byla soutěž na vysoké úrovni. Cenná je i zpětná vazba od porotců,“ vrací se ke své účasti v mezinárodní soutěži Vladimír Vacík. Soutěžní návrh zpracovával jako semestrální práci.

Zadání měli všichni soutěžící stejné, lišily se však cesty k výsledným návrhům. Vladimír se podrobně zaměřil na architektonickou a urbanistickou podobu území. „Vladimír odvedl skvělou koncepční práci. Mezi všemi návrhy ze světa pracoval jako jediný s budoucí vizí nového územního plánu. Na rozdíl od většiny blokových schémat předložil kompaktní strukturu s vnitřními átrii a střešní krajinou. Pozitivem byly i sociální vazby ubytovaných studentů a dobré prostorové řešení. Pokud by se jednalo o standardní architektonickou soutěž, určitě by byl jeho projekt mezi oceněnými,“ říká architekt Jiří Buček, jenž Vladimírovu semestrální práci vedl.

Čistá architektura, ale i grafy

Mezinárodní studentská soutěž Saint-Gobain dnes kromě urbanistického a architektonického konceptu vyžaduje i rozsáhle dokumentovanou technickou stránku návrhu. „Polovina prezentace úspěšných návrhů mezinárodního kola předkládala řešení tepelné techniky včetně různých grafů, energetické zatřídění stavby, výpočty osvětlení, statiky, uhlíkové stopy, nakládání s vodou a zelení, čili řešení zelenomodré infrastruktury. Proto je také zaměření soutěže nejblíže architektuře, která se učí na Stavební fakultě ČVUT Praha, která je v této soutěži dlouhodobě úspěšná,“ přibližuje docent Buček.

V jeho ateliéru vznikly tři návrhy, ale pouze Vladimír Vacík doplnil nad rámec požadovaného ateliérového výstupu také náročnou technickou specifikaci, výpočty a grafy. Některé týmy ze světa dokonce o urbanismu a architektuře nemluvily vůbec a začaly s promítáním technických grafů. „Technickou specifikaci jsem si musel doplňovat po konzultacích s jinými vyučujícími postupně sám ve svém volnu. Na naší fakultě se daleko víc zabýváme architektonickou stránkou a vizuální a grafickou prezentací návrhu, což se mi líbí. U reálných soutěží se stejně v první fázi řeší architektonická a konceptuální podoba a technická část přichází na řadu až později. Víc se to podobá reálným soutěžím, kterým bych se rád v budoucnu věnoval,“ líčí Vladimír.

 

 

Před čtyřmi lety se postup do mezinárodního kola soutěže povedl studentce FUA TUL Michaele Bergové. V ateliéru Jiřího Suchomela zpracovala téma bytových domů do Dubaje, kde i svůj návrh prezentovala.

Architektonickou studentskou soutěž Saint-Gobain, dříve soutěž Multicomfortní dům ISOVER, pořádá Skupina Saint-Gobain od roku 2004. Isover je součástí tohoto nadnárodního koncernu specializovaného na stavební materiály, sklo, izolace, sádrokartony. Vedení firmy každoročně vybírá určitou zemi a místo pro svá témata. Pro příští rok je zadaná proluka v Lisabonu, kde se bude konat i mezinárodní kolo. „Před Varšavou se soutěžilo na inspirativním brownfieldovém pozemku mezi železnicí a Seinou v pařížské čtvrti St.Denis, téma si vybraly u nás v ateliéru Anna Machátová a Lenka Hamerlová, jejich návrh je mezi vybranými studentskými návrhy, které prezentujeme na výstavě DVĚ ŠKOLY- DVA ATELÉRY v Bratislavě,“ říká Jiří Buček.

Letošního mezinárodního kola Student Contest Saint-Gobain ve Varšavě se zúčastnilo 52 týmů ze 32 zemí. Největší počet byl z Evropy, ale přijely i týmy z Japonska, Číny, Jižní Ameriky, JAR nebo Maroka.

Návrh Vladimíra Vacíka najdete na tomto odkaze.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_9842-2.jpg

Naši historikové dohledali devadesát Liberečanů zavražděných v terezínském rodinném táboře v Auschwitz-Birkenau. Pieta je symbolicky vrátila zpět domů

Devět desítek libereckých obyvatel během holokaustu živořilo a nakonec našlo smrt v tak zvaném terezínském rodinném táboře v Auschwitz-Birkenau. Nyní se tito lidé prostřednictvím čtvrteční pietní vzpomínky před libereckou synagogou po mnohaleté...

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 534