Studenti vsadili na přírodu. Soutěž O nejlepší Start-up TUL vyhrál ekologický sadbovač

IMG_7530-2.jpg
Do soutěže O nejlepší Start-up TUL se letos přihlásilo 19 projektů, 11 se dostalo do finále. Všechny projekty, které nakonec porota vybrala, mají vazbu na přírodu. Foto: SBC

Chytrý kurník, světlo ze včelích plástů, čaj ve skleněné dóze nebo sadbovač vyrobený ze spadaného listí nejvíc zaujaly porotu finále letošního ročníku O nejlepší Start-up TUL. Na pomyslnou nejvyšší příčku odborní porotci z významných firem a institucí vynesli projekt ekologického sadbovače s názvem Eco-Leaf. Jeho autorky si odnesly hlavní Cenu děkana Ekonomické fakulty TUL (EF) spojenou s částkou 60 tisíc korun.

Soutěž, která pomáhá uvést do života podnikatelské záměry studentů, pořádá Student Business Club při Technické univerzitě v Liberci šestým rokem. Letos se sešlo 19 projektů, do finále se jich dostalo 11. Kromě hlavní ceny ještě podnikatelské záměry studentů získávají ceny partnerů. Těch bylo letos šest a finalisté si tak rozdělili ceny v celkové hodnotě 273 800 korun.

Sadbové květináče z listí Eco-Leaf půda rozloží

Pod vítězným projektem Eco-Leaf uvozeným mottem Z koruny zpět ke kořenům stojí studentky EF Michaela Hejná, Kateřina Faltusová a Adriana Marschnerová. Podstatou jejich nápadu je výroba ekologických sadbovačů ze spadaného listí. To nemusí končit jako odpad, ale může se znovu kvalitně využít. Z listí vyrobené sadbovače mají zároveň „ulevit” přírodě a životnímu prostředí omezením spotřeby plastových květináčů na předpěstování. Květináče z listí se totiž v půdě beze zbytku rozloží.

„V novém roce bychom chtěly projekt začít uvádět do života,“ říká i za své podnikatelské partnerky Adriana Marschnerová. Rozjezdu nápadu pomůže i peněžitá výhra. Kromě hlavní ceny si autorky projektu Eco-Leaf odnesly i Cenu ŠKODA AUTO ve výši 50 tisíc korun.

»Kurňa« se sám postará o slepice. Zachrání je také před klecovými chovy

Cenu nadace Jablotron získal podnikatelský záměr Kurňa, což je projekt chovu slepic za pomoci chytrého kurníku. Doplnit vodu a krmivo postačí jednou za 14 dní. Kurník se také sám postará o zavírání a otevírání dvířek i větrání. Lidé jen s minimem starostí získají domácí vajíčka od slepic, které mají přístup k čerstvé trávě, prostor k pohybu a znají sluneční svit. Kurňa zároveň počítá s tím, že do deseti let zachrání 10 000 slepic z klecových chovů.

Autorka nápadu Jana Peigerová cílí na 1,5 milionu českých domácností se zahradou. Ale i na školky a školy, které mohou kurník využít ke zpestření výuky a inspiraci. V plánu je výroba více velikostí kurníku. „Mám navržený základní model, který se bude realizovat do konce letošního roku. Aktuálně testuji a konstruuji jednotlivé automatické části. Během prvního roku bude výroba zakázková, pak začneme s hromadnou výrobu,“ plánuje studentka druhého ročníku EF Jana Peigerová.

Světlo z vosku vyrábějí včelí dělnice

Cena nadace Preciosa a Cena CzechInvest putuje projektu Beehive (česky včelí úl), jehož autorem je student Fakulty umění a architektury TUL Eduard Seibert. Jedná se o návrh kolekce svítidel vyrobených včelami. Svítidla jsou totiž  ze včelího vosku. Tedy ekologická, originální a schopná provonět byt. Přestože včely nanášejí vosk na vloženou origami skládanku ze včelího vosku, ani jedno světlo není totožné. „Vezmu slepený plát ze včelího vosku, rozřežu jej a pak voskem slepím do požadovaného tvaru založeného na dvacetistěnu. Ten vložím do úlu. Včely cítí vosk a chtějí pokračovat v práci předchozích včel,“ popisuje proces vzniku svítidla jeho autor Eduard Seibert.

 

 

Kromě prototypu už vyrobil deset svítidel a své podnikání začíná rozjíždět. Má i webovou stránku. „Máme za sebou test produkce, víme, kolik bude zapotřebí úlů. Příští rok bych rád vyrobil první stovku svítidel,“ říká Eduard.

I tento projekt má ekologický podtext. Chce pomoci zvýšit počty včel. Včelky totiž začnou vyrábět nejen suroviny, ale i produkty. „Otevírám celý nový segment pro včelaře. Doufám, že to bude pro obor tak revoluční, že po mě přijdou i jiné podobné projekty a včely začnou být finančně zajímavějším odvětvím,“ věří Eduard.

Tektandr přináší čaj ve skle a objevuje zapomenutého dobrodruha

Cenu Lipo.Ink a Cenu SBC získal projekt Tektandr - Čaj s příběhem od studenta EF Ondřeje Linharta. Chystá výrobu pečených ovocných čajů z lokálních surovin, které budou vždy obsahovat malou knížku na pokračování. Jedná se o příběh Jiřího Tektandera, který v 17. století došel z Jablonného v Podještědí až do perského Tabrízu a zpět. O své cestě napsal cestopis. V něm mimo jiné uvádí, že Peršané rádi pijí sladký ovocný nápoj podobný dnešním pečeným čajům.

„V horizontu tří let chceme získat stabilní tržní podíl a základnu věrných zákazníků, pro jejichž idylické podvečery s čajem Tektandr budeme každoročně vytvářet nové příchutě a uveřejňovat další příběhy z Tektanderova životopisu. Dále se během tří let zasadíme o překlad původního Tektanderova díla,“ uvádí Ondřej Linhart.

Také tento projekt myslí na přírodu vyloučením plastových obalů a použitím lokálních surovin. Student se nyní snaží získat peníze na rozjezd projektu pomocí platformy hromadného financování Hithit.

Prezentace nápadů proběhly poprvé po síti

„Letošní ročník byl pro nás pořadatele i pro soutěžící náročnější v tom, že probíhal téměř celý online. Radost nám ale udělalo zhodnocení porotce se zkušeností ze všech ročníků - podle něj je soutěž i kvalita projektů čím dál lepší. Cílem soutěže není zakládat firmy, ale rozvíjet potenciál studentů TUL. I přesto řada projektů své podnikání opravdu rozjede,“ říká koordinátor soutěže Ondřej Moš.

O letošních cenách rozhodovali profesionálové z řad partnerů soutěže a zkušených investorů. Letos to byli: Philipp Roden, ředitel Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, Petra Meliška, vedoucí oddělení náboru a HR-Marketingu společnosti ŠKODA AUTO, Ladislav Šilhán, obchodní ředitel společnosti JABLOTRON ALARMS, Jakub Hajer, ředitel výzkumu a rozvoje společnosti Preciosa, ředitel regionální kanceláře CzechInvest Jan Mašek a regionální projektový manažer Zdeněk Slezák. V porotě zasedli také podnikatelé a investoři Tomáš Matějček a Ondřej Veselovský.

Fyzicky ceny autoři vítězných nápadů převezmou 18. prosince v prostoru Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.Ink.

Loni Cenu děkana Ekonomické fakulty získal projekt skleněných brček SØSAY Simony Hnídkové. Bodoval také například projekt designového batohu s popruhy z bezpečnostních pásů aut s názvem BAPU nebo projekt Negliže na šití prádla kombinujícího elegantní a sportovní prvky od studentky fakulty umění a architektury Daniely Kytlicové.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540