Studentští hrdinové dali pacientům naději, že překonají vážnou nemoc

IMG_1106-3.jpg
»Studenti z TUL byli moc fajn a děkujeme jim, že nejsou lhostejní,« řekla za dobročinnou organizaci Nábor hrdinů, jež pomáhá získávat dárce kostní dřeně, Martina Chmelová. Foto: Adam Pluhař, TUL

Díky třem desítkám studentů TUL dostane více lidí nemocných leukémií šanci na vyléčení. Studenti se totiž během speciálního náboru na univerzitní půdě nechali zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Akci ve středu na TUL pořádal Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) spolu s neziskovou organizací Nábor hrdinů. Do registru se nechalo zapsat 32 potenciálních dárců. „Snažíme se lidem, kteří uvažují o zapsání do registru dárců kostní dřeně vše maximálně usnadnit. Nemusejí už nikam jezdit a vše zvládneme na místě. V Liberci měla naše akce velký ohlas a jsme za to moc rádi,“ řekla Věra Šilerová z ČNRDD. „Ví se, že čím je dárce mladší, tím je transplantace úspěšnější. Studenti z TUL byli moc fajn a děkujeme jim, že nejsou lhostejní,“ doplnila za spolek Nábor hrdinů jeho zakladatelka Martina Chmelová.

„O zapsání do registru jsem uvažoval už delší dobu, ale neodhodlal jsem se dojít na odběry. Teď byla příležitost přímo na škole, tak jsem jí využil,“ uvedl Štěpák Volek, student Ekonomické fakulty TUL. Silnou motivací pro něj bylo, že se s nemocí v rodině setkal. „Vím, jak je ta pomoc důležitá. Teď bych mohl sám pomoci,“ dodal Štěpán. „Představa, že člověk může relativní maličkostí pomoci zachránit život, byla u mě důvodem, proč jsem tady,“ řekl Štěpánův spolužák Dominik Štulík.

Pokud potenciální dárci splnili předepsané podmínky věku či dobrého zdravotního stavu, vyplnili dotazník a nechali si z úst odebrat vzorky DNA. Během krátké doby budou zařazeni do databáze ČNRDD a nabídnou tak svoji pomoc lidem, kteří ji potřebují. Na případnou shodu s geneticky vhodným pacientem mohou čekat i řadu let. „Velmi důležité je, aby byl člověk, který se nechá zapsat do registru, pevně rozhodnutý dřeň darovat. Pokud by se našla shoda a on nakonec odmítl, stal by se pro pacienta jen planou nadějí,“ dodala Věra Šilerová.

 

Odběry probíhají jednak tradičním způsobem, tedy odsátím dřeně z kosti, kdy je dárce pod narkózou, jednak získáním buněk ze žilní krve separací. Tento nový způsob se podobá odběru krevní plazmy a uspání není zapotřebí. „Otázku způsobu odběru jsem řešila, vybrala jsem možnost narkózy. Nebude to nic hrozného a jednodenní pobyt v nemocnici zvládnu,“ řekla studentka třetího ročníku Fakulty zdravotnických studií TUL Johana Halamásková krátce poté, co se nechala zanést do registru. „Jsem zdravotník a chci pomáhat,“ vysvětlila Johana své rozhodnutí. Její spolužačka Kristýna Horáková už je v registru zapsaná pět let. „Rozhodla jsem se hned v osmnácti. Podporuji rozšiřování registru, aby mělo co nejvíc lidí šanci na uzdravení. Proto jsem i dnes přišla podpořit kamarádku.“

Do registru se ve středu nechali zapsat také univerzitní zaměstnanci. „Chodím už darovat krev a tohle je pro mě další přirozený krok. Pokud člověk má tu možnost a je v pořádku, myslím, že není důvod, proč to neudělat," zmínila Jana Žáková z Katedry matematiky Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

Podle údajů ČNRDD je ve světě 40 579 653 registrovaných dárců. ČNRDD je jedním z nejefektivnějších registrů na světě, v současné době v České republice eviduje na 120 000 dobrovolných dárců. Český registr už umožnil 2 130 nepříbuzenských transplantací. ČNRDD uvádí, že úspěšnost transplantace činí u dospělých pacientů 60–80 %, u dětí 70–90 %.

Statistika ČNRDD uvádí, že dárce se nenajde pro každého čtvrtého pacienta, proto je potřeba stále navyšovat počet potenciálních dárců v registru. Dárcovských a náběrových center je v republice celá řada.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538