Uvolňujeme pokoje pro uprchlíky na kolejích na Harcově

tul-budovy-harcov.jpg
Harcovské koleje TUL.

Z rozhodnutí krajského krizového štábu je potřeba uvolnit pokoje na jednom z bloků harcovských studentských kolejí. Vedení TUL uložilo studentům, aby se přestěhovali na jiné kolejní bloky.

Kvůli migrační krizi způsobené válkou na Ukrajině je Česká republika od pátku 4. března v nouzovém stavu. V rámci tohoto stavu požádal hejtman Libereckého kraje a předseda Krajského krizového štábu Libereckého kraje Martin Půta rektora Technické univerzity v Liberci (TUL) Miroslava Brzezinu o přípravu a uvolnění kolejního bloku na Harcově pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny.

„Jsme v krizové situaci a je potřeba hledat všechny potřebné rezervy. Vím, že to přináší našim studentům komplikace, avšak lidem prchajícím před válkou je potřeba pomoci,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina. „Netušil jsem, a netušili jsme nikdo, že bezprostředně po několika vlnách pandemie budu muset znovu žádat naše studenty o shovívavost, trpělivost a solidaritu v souvislosti s další závažnou krizí,“ dodává rektor.

Studenti o ubytování nepřijdou, jen se musí přestěhovat vedle

Studenti už dostali první pokyny k přestěhování od ubytovací služby, dnes dostanou další informace mailem, prostřednictvím webu školy a sociálních sítí. Vedení TUL žádá ty studenty, kteří se mohou svého místa na kolejích v bloku F vzdát a do školy například dojíždět, aby tak učinili. Ostatní studenti se z nařízení rektora musí přestěhovat jinam.

Mohou se přistěhovat ke svým kamarádům a spolužákům na jiném bloku kolejí, případně jim ubytovací služba přistýlku na jiném místě přidělí. Blok F chce univerzita uvolnit do pátku 18. března tak, aby od pondělí 21. března byl podle přání krajského krizového štábu připraven pro případné ubytování uprchlíků.

„Chtěl jsem této situaci předejít tím, že nabídneme pro ubytování uprchlíků nevyužívané kolejní ubytování v naší budově ve Vesci, kam jsme schopni přijmout až 100 uprchlíků. Po týdnu se ukazuje, že to nestačí, a kraj hledá další místa,“ říká rektor Brzezina.

Uvolněním části bloku F na Harcově poskytne univerzita až 284 míst včetně přistýlek. Dalších 50 míst nabídne tento týden na kolejích ve Vesci, kde od minulého týdne už žije 50 ukrajinských uprchlíků, a to maminky s dětmi.

Uprchlíky na svých kolejích ubytovávají v těchto dnech také univerzity v Praze, Brně, Ústí nad Labem i jiných univerzitních městech.

Více informací v příkazu rektora: https://doc.tul.cz/10855?_fid=cm7j

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538