Ve Forbes 30 pod 30 máme Markétu Klíčovou

146555081_5236853939688461_1244700683127198011_o.jpg
Herci, podnikatelé, influenceři... a vědkyně Markéta Klíčová (první zleva nahoře). Zdroj: Forbes.cz

Markéta Klíčová (26) si místo v žebříčku vysloužila za svůj oceňovaný vývoj chirurgických nanonáplastí i za další vědecké aktivity, jejichž vrcholem byla stáž na Harvardově univerzitě v Bostonu.

Za nanonáplast na krytí ran po operaci tlustého střeva získala Cenu publika na mezinárodní soutěži mladých vědeckých talentů Falling Walls Lab v Berlíně v roce 2018. A nanonáplast na anastomózy ji vynesla také Cenu Euroregionu Nisa.

Díky těmto úspěchům byla před rokem přijata s kolegou Jakubem Erbenem na stáž na prestižní Wyssův institut při Harvardově univerzitě v Bostonu. Pracovali tam na vývoji tzv. orgánů na čipu s nanovlákennou membránou. Bohužel je koronakrize po pár měsících vrátila domů. Psali jsme o tom zde.

„Řešíme spolu s Jakubem, jak bychom mohli co nejdříve naši plánovanou stáž dokončit. Rozhodně se však nenudím, pokračuji ve vývoji náplastí na krytí anastomóz, což je také zaměření mé disertační práce,“ říká Markéta.

NanoLiberec ve Forbesu opakovaně

Redakci Forbesu zaujali Markéta s Jakubem už před půl rokem, kdy jste si o nich jako o „Nanodvojce“ mohli číst ve verzi Forbes Next.

A další Forbes Next ze zimy 2020 pak zacílil pozornost obecně na vývoj nanovláken na Technické univerzitě v Liberci a zpovídal hned několik kolegů „nanodvojky“ z katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL, včetně jejího vedoucího Jiřího Chvojky a Oldřicha Jirsáka, vedoucího týmu, který dal před 16 lety světu průmyslovou výrobu nanovláken.

Žebříček 30 pod 30 sestavuje Forbes každým rokem a přibližuje v něm 30 osobností, kterým nebylo ještě 30 let a už v tom, co dělají, dosáhly mimořádných úspěchů. Technická univerzita v Liberci měla mezi „podtřicátníky“ zastoupení víckrát. V roce 2017 zařadila redakce do žebříčku absolventku naší fakulty textilní Kamilu Boudovou a v roce 2016 se v žebříčku zaskvěli absolventi ekonomické fakulty Tomáš Hodboď a Michal Dvořák.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538