Velký úspěch. Studenti ekonomické fakulty nevídaně bodovali v investiční soutěži

20210322_130358476_iOS-3.jpg
Jaroslav Kesler získal první místo v soutěži Studentbroker. Bodoval v kategorii Akcie. Zhodnotit své akciové portfolio o neuvěřitelných 264,9 procenta. Foto: archiv EF TUL

Studenti Ekonomické fakulty TUL dokázali drtivě porazit ostatní soutěžící z jiných univerzit zapojené do podzimního kola investiční studentské hry Studentbroker. Patnáctičlenná skupina našich „makléřů“ získala první místo v kategorii Akcie. Za sebou nechala týmy z osmi českých a slovenských univerzit. A jednotlivci navíc obsadili všechny čelní příčky.

Do mezinárodní soutěže se na podzim přihlásilo 366 účastníků.

„Tento velký úspěch je možná dán i tím, že jde o studenty oboru Systémové inženýrství a informatika, takže k úkolu zřejmě přistoupili ‚informaticky‘ a ‚datově‘. Jinými slovy, nebyla to náhoda, ale jejich cílená snaha sledovat trhy. Úspěch přišel možná i díky tomu, že u počítače tráví nyní více času a měli čas sledovat, co se na trzích děje,“ zamýšlí se nad úspěchem své skupiny jejich vyučující, proděkanka Ekonomické fakulty TUL (EF) Lenka Strýčková.

A senzačně se vedlo i jednotlivcům. V kategorii Akcie zazářil nevídaným kouskem Jaroslav Kesler, který v akciové části obsadil celkovou první příčku. Podařilo se mu totiž zhodnotit své akciové portfolio o plných 264,9 procenta. Průměrný zisk jednoho účastníka byl přitom 4,61 procenta.

Odměnou za vítězství ve školním kole byla Jaroslavovi kniha Finanční trhy a notebook značky Lenovo za vítězství kole celorepublikovém.

„Zvolil jsem strategii agresivních každodenních obchodů,“ líčí Jaroslav svoji vizi, jež mu vynesla vítězství. Zpočátku jen několik dní sledoval změny akcií. Pročítal také komentáře a fóra, v nichž si zkušenější vyměňovali poznatky na posun akcií. Například, zda firma nepřišla s novou technologií či lékem. „Sepsal jsem si také, kdy má která firma Earnings Date neboli datum, kdy společnost zveřejní své finanční výsledky za předchozí období. Na základě této informace a bližšího prozkoumání grafu v předchozím období jsem se snažil odhadnout, zda earnings budou nad, nebo pod očekáváním. Podle toho jsem pak nakoupil akcie,“ popisuje Jaroslav.

Naši studenti dominovali všem čelním příčkám

Senzační druhé, třetí a čtvrté místo obsadili v akciové části rovněž studenti Ekonomické fakulty TUL. Jmenovitě Roman Erlebach, Hanka Těšitelová a Daniel Hanzlík. „Jejich zhodnocení je rovněž vysoce nadstandardní. Nejlepší student z jiné školy se v této kategorii umístil až na pátém místě za našimi studenty. Tento student měl dokonce pouze poloviční zisk oproti studentovi z Ekonomické fakulty TUL, který se umístil na bramborovém - čtvrtém místě. Sama jsem byla překvapená, jak se jim to povedlo a jsem na celou skupinu moc pyšná,“ dodala proděkanka Strýčková.

V derivátové části se nejúspěšnější studentem EF stal Petr Hollmann. Své portfolio ve sledovaném období zhodnotil o 503,34 %. I to je vynikající výsledek, který v celkovém pořadí této kategorie vynesl Petrovi druhé místo.

A jak soutěž hodnotí vítěz Jaroslav Kesler? Díky soutěži získal zkušenosti v oblasti obchodování na burze, které by pouze z učebnic jen těžko vyčetl. Burzovní trhy začal sledovat i po skončení soutěže. „Nějaké své finance jsem už investoval, ale opravdu jen v řádu pár tisíc. Stále se snažím získávat zkušenosti a na vlastních fiktivních obchodech sleduji svůj odhad, ze kterého se pak snažím poučit.“

Větší obnos do akcií zkusí investovat teprve tehdy, až si bude víc jistý svými schopnostmi. Zároveň přiznává, že na podobně agresivní strategii by si s reálnými penězi netroufnul. Kvůli špatnému odhadu mohl v jednom dni přijít až o 150 tisíc korun.

Investiční hra Studentbroker je specifická v tom, že vývoj cen akcií i derivátů kopíruje reálný trh s těmito aktivy. „Aby byli studenti vůbec schopni začít alespoň ‚trochu‘ obchodovat, musí nejprve porozumět základním pojmům a zákonitostem finančních trhů. Díky této soutěži se vlastně studenti sami naučí to, co se jim pedagog snaží složitě teoreticky vysvětlovat,“ hodnotí přínos soutěže proděkanka Strýčková.

I v loňské jarní části soutěže si studenti naší ekonomické fakulty vedli velmi dobře.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540