Zápisky z garsonky Pavla Novotného se staly Knihou roku Libereckého kraje

IMG_5762-2.jpg
Panelové sídliště tvoří kulisy knihy Pavla Novotného Zápisky z garsonky. Nyní se básnická sbírka stala Knihou roku Libereckého kraje. Foto: Radek Pirkl, TUL

Básnická sbírka Zápisky z garsonky pedagoga TUL Pavla Novotného je Knihou roku Libereckého kraje v kategorii beletrie a poezie. Vedoucí Katedry německého jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Pavel Novotný získal letos za sbírku i cenu Magnesia Litera.

„Tyto ceny mi dělají velkou radost. Svědčí o tom, že kniha čtenáře oslovuje a má odezvu,“ komentoval Pavel Novotný zisk nejnovějšího ocenění za knihu, v níž reflektuje život s invalidní matkou prožitý v kulisách garsoniéry libereckého sídliště „Wolkerák“ 80. let.

Pochvalné reakce na sbírku ale nepřicházejí jen od literárních kritiků a odborníků. Podle Pavla Novotného jsou i od běžných čtenářů. „Ohlasů přibývá. Začali mě zastavovat lidé na ulici nebo třeba v knihovně a chtějí si povídat o mé knize. Čtenáři mi píší i maily. Nedávno jsem dokonce dostal děkovnou kartičku do schránky nebo ilustrovaný dopis. Reakce na tuto knihu jsou zatím od čtenářů nejživější. Z toho jsem také nadšený,“ řekl Pavel Novotný.

V letošním čtvrtém ročníku krajské soutěže vybírala porota v kategorii beletrie a poezie ze sedmi regionálních titulů. „To, že ve společné kategorii získala ocenění kniha poezie, je unikát," zmínila během vyhlášení ceny náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová.

Básnický cyklus Zápisky z garsonky vyšel v roce 2020 v nakladatelství Trigon. U stejného nakladatele vydal loni Pavel Novotný také sbírku Dědek. Obě knihy už získaly cenu Tvárnice obtýdeníku Tvar za díla roku 2020. Letos v červnu převzal docent Novotný cenu za nejlepší básnickou sbírku na nejprestižnější soutěžní přehlídce tuzemské literatury Magnesia Litera.

Proces vzniku textů popisoval Pavel Novotný v rozhovoru pro T-UNI: „Materiál jsem sbíral mnoho let, je k tomu ke všemu spousta přípravných verzí, ohledávání, poznámek. V roce 2018, přímo na moje narozeniny, mi dost náhle zemřela matka – byl to samozřejmě šok, ale následně se dostavil jakýsi zvláštní pocit klidu. Od té chvíle se všechny ty obrazy začaly propojovat, ta kompozice si najednou sama řekla, co potřebuje, co v ní má být a naopak má zůstat nevysloveno,“ prozradil Pavel Novotný v červnovém rozhovoru pro T-UNI. Celý rozhovor si můžete přečíst na tomto odkaze.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540