Univerzita třetího věku slavila svou dvacítku s Karlem IV.

Přednáška histrorika Pavla Helana na téma „Karel IV. jako dobrodruh“ byla součástí připomenutí výročí 20 let od založení U3V při Centru dalšího vzdělávání TUL.

Doktor Helan představil Karla IV. jako schopného politika, zakladatele pražského vysokého učení a Nového Města pražského či jako jediného českého středověkého panovníka, který dosáhl koruny císaře Svaté říše římské.

Hovořil také o jeho dobrodružnějších rysech, když připomněl válečná tažení, do kterých se Karel IV. zapojil už v patnácti letech v Itálii, a jeho zálibu v rytířských turnajích, která může stát za jeho záhadným vážným zraněním utrženým v roce 1350.

Loni 7. dubna uplynulo právě 670 od podpisu zakládací listiny Univerzity Karlovy.

Univerzita třetího věku při Centru dalšího vzdělávání Technické univerzity v Liberci (U3V) dokončuje letos svůj 20. akademický rok. Přednáška Karel IV. jako dobrodruh, která se konala 11. dubna v posluchárně budovy P,  byla součástí programu, který má toto dvacetiletí připomenout.

O dvacetileté cestě U3V, která sice nebyla až tak dobrodružná jako ta Karlova, přesto bez řady drobných bitev a vítězství týmu lidí by zanikla dříve, než začala, jsme psali v článku U3V = 20.

-red-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 392