Spustili jsme památník, který dojde k vám

SSMS-27.jpg
Neviditelné s vizuálním. Aka 47 z Dua Space Love v pátek pod můstky

Už ani s květinami k památníku nemusíme, památník přijde za námi, a to formou SMS, kterou dostaneme na mobil. Krátké texty připomínají události minulé, ale načrtávají také vize, které se vztahují k Liberci, a na mobil nám přijdou na vrcholu Ještědu.

Projekt „neviditelného památníku“ Sto SMS pro Liberec spustil autor Jan Stolín z naší fakulty umění a architektury v pátek 28. září u příležitosti letošního výročí 100 let od založení republiky.

Textové zprávy sepsaly osobnosti z města a kraje. Jsou mezi nimi také lidé spjatí s naší školou. Rektor Miroslav Brzezina, filozof a poradce Václava Havla a někdejší pedagog naší univerzity Jan Šolc nebo člověk, který se texty živí: spisovatel ceněný doma i v sousedním Německu, absolvent naší fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, Jaroslav Rudiš.

»Liberec nikdy nelezel na dulezite ceste nebo toku, nemel vyznamne nerostne ani jine prirodni bohatstvi, nic mu zkratka nespadlo jen tak do klina. Presto prosel velkym rozvojem. Je to dilo snahy a umu jeho obyvatel. To plati dodnes.« Tak zní text, který pro projekt sepsal liberecký rodák, publicista, grafik a nakladatel Roman Karpaš.

Texty SMS zpráv připomínají významnější události posledních sta let v dějinách Liberce, komentují současný stav města, ale nabízejí i pohledy do budoucna.
„Chceme ukázat, že Liberec je sebevědomé město, které někam směřuje a má vizi svého vývoje, některé esemesky tedy akcentují i budoucnost města,“ říká autor projektu Jan Stolín. Spoluatorem nápadu podpořeného z grantu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR je Richard Loskot, absolvent Fakulty umění a architektury TUL a jeden z pedagogů naší katedry environmental designu, a na realizaci Sta SMS pro Liberec se podílela také například studentka téže katedry Sára Šindelářová.

„Projekt je otevřený a dá se s ním dál pracovat. Získáváme texty od dalších osobností. Navíc jsme schopní podobný památník přesunout u příležitosti jiného výročí na jakékoliv místo.Třeba Technická univerzita v Liberci bude slavit na podzim 65 let, to je dobrá příležitost a najde se jich víc,“ dodává Jan Stolín, vedoucí katedry environmental designu.

Projekt Sto SMS pro Liberec spustil projektový tým v pátek na skokanských můstcích pod Ještědem. K této slavnostní příležitosti vystoupil hudebník Lazer Viking nebo audiovizuální duo Space Love. Od té chvíle se lokalizované esemesky přesunuly na vrchol Ještědu. Dostanete pouze jednu za měsíc a jen s operátorem O2, rozšíření „neviditelného památníku“ i přes další operátory je zatím v jednání.

Radek Pirkl

Foto: Projekt 100 SMS pro Liberec (Oskar Stolín)

Možná Vás bude zajímat
Web projektu Sto SMS pro Liberec

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 543