Souboj o krále severu. Univerzity si to »rozdají« na ledě

Dnešní tisková konference oficiálně odstartovala pohár rektorů O krále severu. Nepleťte se, nejde o očekávatelné intelektuální zápolení, v plánu jsou tvrdá hokejová utkání.

Aktivity obou univerzit jsou v tomto smyslu vedeny prioritně snahou stát se součástí Univerzitní ligy ledního hokeje a hrát zápasy i proti jiným univerzitám. Lákavá je ale také možnost účasti hokejových týmů na Českých akademických hrách.

Dneska je velmi populární a na vzestupu Univerzitní liga ledního hokeje, která je oficiální soutěží Českého svazu ledního hokeje. My bychom se do této soutěže rádi, od příští sezóny, dostali. Musíme však splnit základní podmínky účasti v soutěži, které garantují její stabilitu a kvalitu,“ vysvětluje prorektor pro vědu z UJEP Martin Novák, který je, mimochodem, dlouholetým hokejovým rozhodčím.

Akademičtí hokejisté z Liberce i Ústí nad Labem dnes novinářům představili názvy obou mužstev, své dresy a ústečtí hokejisté také týmové logo. Zástupci vedení univerzit, za TUL rektor Miroslav Brzezina a za UJEP prorektor pro vědu Martin Novák, podepsali memorandum definující vzájemnou spolupráci při pořádání hokejových utkání poháru O krále severu.

Liberecká univerzita obnovila svůj hokejový tým po více jak 50leté odmlce
v loňském roce. Z náboru vzešlo přes 30 hráčů, vedoucím mužstva HC Technická univerzita v Liberci je student Adam Lochman. Díky podpoře partnerů, kterými jsou SFM Liberec, provozovatel Sport Parku Liberec, a extraligový tým Bílých Tygrů, mohou vyzvat tým ze sousední univerzity v Ústí nad Labem na první derby.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně sestavovala hokejový tým úplně poprvé, ve spolupráci s místním ligovým klubem HC Slovan, první trénink měli hoši v lednu 2020. Na led budou vyjíždět pod názvem HC North Wings Ústí nad Labem. Ten propojuje příslušnost týmu i univerzity k severu s motivem pohybu křídel, tedy formací v ledním hokeji, ladností, rychlostí a obratností pohybu či touhou člověka dosáhnout výšek. Současnou sestavu 28 hráčů v roce 2020 finančně podporuje Ústecký kraj. 

První vzájemný duel se bude hrát v liberecké Home Credit Areně ve středu 11. března od 18:00 hodin. Odveta proběhne na ledě Zimního stadionu v Ústí nad Labem o necelých 14 dní později, v úterý 24. března 2020 taktéž od 18:00 hodin.

Určitá rivalita mezi oběma krajskými univerzitními městy tady je, tak proč jí trochu neupustit ventil a nepřetavit ji ve férový souboj na ledě. Koneckonců je to dobrá příležitost, jak se studenti, ale i akademici z obou krajských měst mohou setkat při jiné příležitosti, než jakou nabízejí konference a plnění studentských povinností,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina a dodává: „Bude to vůbec první hokejové utkání, které navštívím, o to víc jsem radši, že ta premiéra připadne na univerzitní derby. Na ten zápas se těším.“

V březnu se ukáže, která škola je skutečným králem severu. Alespoň na ledové ploše,“ říká s úsměvem rektor UJEP Martin Balej a pokračuje: „Aby to bylo fér, vyzývají naši hokejisté ty liberecké už teď k odvetě na našem ledě v Ústí. Protože jsme se dohodli také na dalších duelech, titul krále severu nebude nikdy dlouho jistý. Každopádně si nenechám žádný ze zápasů ujít, v Ústí nad Labem chodím se svým synem fandit sportovcům poměrně pravidelně.“

Podle memoranda o vzájemných hokejových duelech, které podepsali rektor Brzezina s prorektorem Novákem dnes na půdě Technické univerzity v Liberci, se budou oba týmy na ledě v Ústí nebo v Liberci potkávat alespoň dvakrát ročně. V zimním semestru by to mělo být v Ústí nad Labem, v letním v Liberci.

Na tiskové konferenci byl také oficiálně zahájen prodej vstupenek na první duel v Home Credit Areně. Lístky v ceně 100 korun se prodávají online přes síť Ticketmaster nebo v předprodeji liberecké arény. Na utkání platí také permanentky Bílých Tygrů.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385