Univerzita a lyžování patřily k sobě

Mladí lidé se v 50. a 60. letech hlásili na libereckou vysokou školu i díky skvělým podmínkám pro lyžování v okolí města. Lyžaři měli tehdy úspěšný oddíl, který vznikl při TJ Slavia VŠS Liberec. Liberecká Slavia letos spolu s univerzitou slaví také 60leté výročí. Na začátky vysokoškolského lyžařského oddílu vzpomíná jeho první předseda Josef Lánský.

Lyžařský oddíl, který jste pomáhal zakládat, byl úspěšný. Připomeňte některé sportovní události nebo jména.

Liberecká univerzita pořádala oblastní přebory a také zimní československé, později české univerziády. Měli jsme celou řadu vynikajících lyžařů. Petr Stiehl, to byla sjezdařská špička, byl také v reprezentaci, Antonín Kučera, člen reprezentačního družstva sdruženářů, který závodil na dvou mezinárodních univerziádách. Z běžců na lyžích bych jmenoval Jaroslava Balatku či Karla Veselého, to byli členové katedry tělesné výchovy. Sjezdaře vedl vynikající Miroslav Volf. Měli jsme to štěstí, že hned v prvním ročníku k nám nastoupil student Kurt Hennrich, který roku 1956 dojel na olympiádě v italské Cortině d'Ampezzo na sedmém místě ve sjezdu. Dodnes je držitelem nejlepšího českého umístění ve sjezdu v kategorii mužů. Na svahu se mu dokonce strhla hrana na lyži, ale závod dojel.

Jak lyžařský oddíl vznikl?

Na začátku mě lidé z katedry tělesné výchovy oslovili, jestli bych oddíl nezaložil. Byl jsem v té době v reprezentačním týmu sdruženářů. Nadchlo mě to, nábor studentů jsme dělali na katedře při teoretických přednáškách. V prvním ročníku tvořilo oddíl 15 lyžařů, kteří se většinou věnovali sjezdu. V zimě byl na škole povinný 10denní výcvikový kurz, tam se dala celá parta dohromady a přidali se další. Někteří z účastníků stáli na lyžích vůbec poprvé, ale někteří se vytrénovali a řada z nich pak dokázala zajet skvělé výsledky. Zhruba těch patnáct let jsme měli skutečně elitní lyžařský oddíl, po roce 1969 už začaly mít navrch jiné sporty v rámci Slavie.


Sport na univerzitě

Sportovní aktivity na naší univerzitě koordinuje od roku 2006 Akademické sportovní centrum, které vzniklo při katedře tělesné výchovy FP TUL. Dlouhá desetiletí sportovci-studenti zakládali sportovní oddíly pod hlavičkou TJ Slavia VŠS(T) Liberec. Založili ji studenti a asistenti při Vysoké škole strojní v Liberci hned na začátku prvního akademického roku v říjnu roku 1953. Slavia zahajovala svou činnost s pěti oddíly – lyžařský, basketbalový a volejbalový fungují dodnes. Právě lyžařský oddíl patřil od počátku k těm nejúspěšnějším. Od roku 1953 ho více jak 30 let vedl Josef Lánský. První lyžaři Slavie se jednou za pět let pravidelně schází, poslední sraz měli letos v říjnu.

Jak vypadaly tréninky?

Ze začátku jsme měli jenom malou tělocvičnu v přízemí budovy A. Venku
jsme trénovali na Ještědu, tam v té době nebyly žádné vleky, ani skokanské
můstky, byla tam tehdy jen jedna úzká sjezdovka, na které byly dva dost nebezpečné padáčky. Nahoru jsme se vyvezli kabinovou turistickou lanovkou. Lyžovali jsme také v Harrachově, kam jezdil z Liberce přímý autobusový
spoj na sjezdovku do Rýžoviště. V sedm ráno jsme jeli tam a v pět
odpoledne zas autobusem zpátky. Později si Slavia vybudovala vlek
v Rudolfově.

Jak vypadala lyžařská výbava v časech začátků oddílu?

Lyžovali jsme jen v čepici, chrániče žádné nebyly. Kombinézy a helmy se
začaly objevovat až v 60. letech. Nic speciálního jsme neměli ze začátku
ani na skoky na lyžích. Lyže vyrábělo v 50. letech pár šikovných truhlářů
a kolářů po republice na zakázku. My jsme jezdili za panem Kynčlem
do Krkonoš. Lepší lyžaři měli lyže Kneissl z dovozu.

Skokanský můstek na kraji univerzitního areálu vznikl také z popudu Slavie?

Místo pro lyžařský můstek jsme vybírali spolu s Miroslavem Kumpoštem.
Konstrukci svářel technik z univerzitních dílen. V hodině tělocviku jsme pak vzali
studenty a konstrukci s nimi vztyčili. Můstek jsme otevřeli v lednu 1959. Je to malý
můstek, na kterém skákal slávistický mládežnický oddíl. V době konání Libereckých výstavních trhů se tam pravidelně konaly 14denní závody mládeže. A skokani-žáci na můstcích skákali ještě v loňském roce. Můstek potřebuje ale rekonstrukci, Slavia na ní nemá peníze, těžko říct, co s ním bude dál.

Děkuji za rozhovor.

Radek Pirkl

Josef Lánský

*1930, ve Studenci

V letech 1949–1953 studoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor tělesná výchova. V roce 1953 přešel jako asistent katedry tělesné výchovy na nově založenou Vysokou školu strojní v Liberci, kde založil a přes 30 let vedl lyžařský oddíl při TJ Slavia VŠS. Lyžuje od svých 4 let, v letech 1949–1956 byl členem národního družstva severské kombinace, poté musel kvůli zranění závodní dráhu ukončit. V roce 1958 začal trénovat dorostence a juniory v severské kombinaci v Československém svazu lyžařů a také akademické družstvo ČSR, mezi lety 1986–1994 byl šéftrenérem skoku a severské kombinace národního družstva. Od roku 1994 působí jako sekretář skokanů a závodníků severské kombinace, později jen severské kombinace ve Svazu lyžařů. Žije v Praze a Liberci, má jednoho syna. V současné době se organizačně podílí na přípravě národního družstva sdruženářů na olympiádu v ruském Soči.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538