Formule zvládla premiéru na jedničku. Příští týden startuje v Mostě

Na okruhu.jpg
Eliška na okruhu.

Závodů studentských formulí v italském Varano de Melegari se v kategorii spalovacích motorů zúčastnilo 51 vozů z celého světa. Formule Eliška, kterou letos v rámci fakultního projektu zkonstruovali studenti na naší fakultě strojní, se umístila na 29. příčce.

Velký úspěch je už to, že naši formuli komisaři závodu, který se konal ve dnech 19.–22. července, pustili přes technickou inspekci do dynamických částí závodů. Ne každému nováčkovi v závodech Formula Student se to podaří. Pravidla o tom, jak má formule vypadat a jaké parametry musí splňovat, čítají 180 stran a první dva dny závodu komisaři bedlivě zkoumají, zda je studentské týmy dodržely.

„Dělají se také testy toho, jestli z formule nevytékají provozní kapaliny, když se nakloní, nebo například to, zda pilot dokáže v daném časovém limitu opustit vůz. To se testuje kvůli bezpečnosti. Dvakrát nás komisaři vrátili s tím, že bylo potřeba na něčem ještě zapracovat, ale kluci si se vším v dílně poradili a naše formule prošla do dynamických disciplín,“ říká členka týmu studentské formule Adéla Šolcová.

Adéla je studentkou ekonomické fakulty a má na starost především business plán sériové výroby Elišky, který je také součástí studentských závodů. Prezentace před početnou porotou složenou ze zástupců firem se jí podařila a, jak dodává, hodně bodů získali naši studenti také díky perfektně zvládnuté týmové prezentaci své formule. Nic už nebránilo postupu do dalšího kola.

Tam se zkoušela například akcelerace, obratnost vozu a jeho pilota na okruhu a vrcholem byl závod na 22 kilometrů.

„Pro nás byly na prvních závodech klíčové ty technické zkoušky, tam jsme moc nevěděli, co máme od poroty čekat. Dynamické disciplíny jsme brali jako bonus, který nám dopomůže k bodům navíc. Vzhledem k časové tísni jsme ani nemohli stihnout všechny tyto disciplíny, ale co šlo, jsme zajeli a nabrali cenné body do žebříčku,“ komentuje tuto část závodu Adéla.

Formule Eliška a s ní náš studentský tým si při své premiéře vydobyly na okruhu Riccardo Paletti 29. příčku.

„Jsme z toho nadšení. I zkušenější týmy nám říkaly, že na nováčky jsme si vedli skvěle a že je úspěch při premiéře už jen projít přes technickou kontrolu. Splnili jsme si cíl. Nabrali jsme cenné zkušenosti a na dalších závodech v Mostě budeme zase moudřejší a hlavně lepší. Alespoň v to věřím,“ shrnuje členka týmu Adéla Šolcová a přidává poděkování za podporu vedení fakulty strojní a také Technické univerzitě v Liberci.

Závody na okruhu v Mostě se jedou už za týden, ve dnech 2.–5. srpna.

Našim studentům gratuluje také redakce T-UNI a držíme palce při dalším startu.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 538