Když děkan skáče do auly na motorce, je den otevřených dveří

Den otevřených dveří Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL. Foto Lubomír Slavík (6).jpg
Den otevřených dveří Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL odstartoval děkan Josef Černohorský adrenalinovým sjezdem schodů auly. Foto: Lubomír Slavík

Přátelská atmosféra a pozitivní vibrace čekaly na návštěvníky lednových dnů otevřených dveří našich fakult. Návštěvníci měli možnost navštívit laboratoře a ateliéry, vidět výsledky výzkumu nebo třeba šperkařské a sklářské invence a dokonce zažili adrenalinový kousek. Dveře otevřely zatím tři fakulty a další tři už se na to chystají. Tak buďte u toho!

Univerzitní aula už zažila ledacos, ale motokrosovou vložku ještě ne. O akrobatický kousek se postaral děkan Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL Josef Černohorský. Aby se mohl chopit slova a přivítat návštěvníky dne otevřených dveří fakulty, seskákal po schodech na krosové elektrické motorce. „Na vývoji elektrické výbavy motorky se podíleli studenti mechatroniky a informačních technologií. Můžete být těmi, kdo se u nás zapojí do podobných projektů,“ přivítal posluchače auly děkan, jakmile sejmul přilbu.

Návštěvníci se pak dostali do špičkově vybavené budovy univerzitního ústavu CXI, kde se mohli seznámit s výzkumem a vývojem v oblasti elektromobility, aplikovaných věd v inženýrství (AVI), zpracování řeči a obrazu či nanotechnologií. Podstatu AVI poznali například prostřednictvím 3D tištěných cyklistických sedel na míru. Nejnovější technologie umožňuje maximálně pohodlný posez, i když už má cyklista za sebou desítky kilometrů. Návštěvníci si prohlédli také samořiditelnou plošinu, na jejímž vývoji se odborníci fakulty podíleli. V sídle fakulty pak blíže poznali výuku robotiky nebo automatického řízení i univerzitní dílnu TULab s ručně ovládanými i počítačem řízenými stroji nebo 3D tiskárnami.

 

Fakulta textilní TUL představila uchazečům o studium nepřeberně pestrý svět textilu. Na jednom místě byla k vidění esence náplně všech kateder. Z velkého koláče fakulty ochutnávali budoucí studenti a studentky i jejich rodiče. „Chtěla bych tu studovat všechno, ale to asi nepůjde,“ posteskla si středoškolačka Katka poté, co plná dojmů opouštěla fakultu. „Mám obrovskou radost z té pozitivní energie. Lidé si moc pochvalovali náš individuální přístup a zápal pro věc. Výzkumníky počínaje a studijním oddělením konče,“ zhodnotila den otevřených dveří na Fakultě textilní proděkanka Jana Drašarová.

Sedm zapojených kateder, 48 studentů a zaměstnanců fakulty v plném nasazení a přes 230 uchazečů o studium. To jsou zase čísla ze dne otevřených dveří Fakulty strojní TUL. I strojaři měli při prohlídkách všech laboratoří plno. Navzdory tomu, že dveře ve stejný den otevřelo hned několik jiných strojních fakult v zemi. „Návštěvníci dali přednost nám a máme z toho radost. Věřím, že se to odrazí i u podaných přihlášek,“ zmínil proděkan Luboš Běhálek.

Návštěvníci Fakulty strojní TUL dostali možnost zeptat se bez obalu na každý detail, který jim vrtal hlavou těch, kteří ještě nedávno stáli před podobnou volbou. Studentů. Palba otázek trvala nad občerstvením déle než hodinu. „Chtěli jsme, aby měli uchazeči svoji volbu maximálně vyargumentovanou a nejlépe s vrstevníky, k nimž mají největší důvěru. Věřím, že poznali, že u nás skutečně student není jen číslem,“ doplnil proděkan Běhálek.

Další dny otevřených dveří:

Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická 6. února 2024

Ekonomická fakulta 8. února 2024

Fakulta zdravotnických studií 15. března 2024

Fakulta umění a architektury – informace poskytuje Eva Konopová, tel.: 485 353 506, email: eva.konopova@tul.cz

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce