Slavnostně jsme otevřeli kompletně zrekonstruované sportovní haly

Spontánní malý volejbalový mač mezi zástupci TUL a studenty.JPG
Spontánní menší volejbalový mač mezi zástupci TUL a studenty při slavnosntím zahájení provozu hal. Foto: Adam Pluhař

Regionální, národní i mezinárodní sportovní soutěže a celá řada oddílů tu opět najdou své zázemí. Zateplení, bezbariérový přístup, nové rozvody, renovovaná lezecká stěna, nové palubovky. Haly katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL na Harcově prošly kompletní rekonstrukcí za téměř 122 milionů korun včetně DPH.

„Jenom kousek od těchto hal přímo v areálu kolejí mají studentky a studenti k dispozici šest nedávno zrekonstruovaných sportovních tělocvičen s novým vybavením pro sebeobranu, crossfit a další moderní pohybové formy včetně závěsných systémů, zdravotní cvičení a psychomotoriku. Pár minut chůze od kolejí máme fotbalový stadion, u kterého jsme loni instalovali novou nafukovací halu pro tenis a další sporty. Zázemí pro sportovní a pohybové aktivity na TUL je nyní na špičkové úrovni,“ říká rektor TUL Miroslav Brzezina.

Haly pocházejí z 80. let minulého století a bylo potřeba je kompletně zrekonstruovat a přeměnit na moderní sportoviště 21. století. I technicky už byly v nevyhovujícím stavu.

„Celý objekt prošel kompletní rekonstrukcí, má nové dispoziční řešení a všechny sítě. Rekonstrukce se zaměřila i na energetickou náročnost budovy, která teď má nový izolovaný plášť a úsporné programovatelné osvětlení. Nová je i vzduchotechnika s rekuperací tepla. Haly jsou nyní bezbariérové. Je nová lezecká stěna, přibyla tělocvična na bouldering, spodní hala má nový palubkový povrch, rekonstruovali jsme i saunu, posilovnu a učebny. Zcela nová je i kanalizace objektu včetně přípojky, která byla v havarijním stavu. Nové jsou i terénní úpravy okolí budovy a schodiště s chodníky podél budovy,“ vypočítává rozsah úprav kvestor TUL Vladimír Stach.

Rekonstrukce přišla univerzitu na téměř 122 milionů korun s DPH bez vybavení nábytkem. Dotace z MŠMT činila 67 milionů korun a ze SFŽP 10 milionů korun. Stavební práce vysoutěžila a provedla firma CL Evans. Rekonstrukce začala v lednu 2022 a skončila v říjnu 2023.

Haly jsou nyní zkolaudované a vrací se do provozu. Což je dobrá zpráva i pro řadu sportovních klubů a soutěží.

„Haly slouží nejen studujícím a zaměstnankyním a zaměstnancům Technické univerzity v Liberci, ale i mnoha sportovním oddílům a klubům z našeho regionu. Pravidelně se zde hrají soutěže ve futsalu, volejbalu, basketbalu, badmintonu a dalších sportech. Kromě toho jsme tu hostili různé jednorázové regionální, státní i mezinárodní soutěže, jako byly například Hry IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019. A počítáme opět s pořádáním dalších významných sportovních akcí. Nově jsme převzali pořadatelskou štafetu Českých akademických her 2024, které se budou v červnu příštího roku z velké části odehrávat právě v nových halách,“ říká vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL Aleš Suchomel. 

Právě vedoucí katedry spolu s děkanem Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Janem Pickem a prorektorkou pro rozvoj Lenkou Burgerovou včera předali haly do užívání studentkám a studentům, a to volejbalovým podáním. Míč je tak nyní symbolicky na straně studentů. Zástupci TULky se ovšem podáním rozehřáli a nechtělo se jim novou palubovku dolní haly hned opustit, a tak si se studentkami a studenty rovnou zahráli pár míčů.

Radek Pirkl
Foto: Adam Pluhař

 

 

Další články v rubrice

Noví děkani se jmenovacími dekrety: Josef Černohorský (vlevo) a Aleš Suchomel.

Vedení dvou fakult se od 1. ledna ujmou noví děkani

Docenty Josefa Černohorského a Aleše Suchomela jmenoval v úvodu tohoto týdne rektor Miroslav Brzezina novými děkany fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií (FM), resp. fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické (FP).

14. 12. 2023 | Události | 883

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce