Šťastné úsměvy a zasloužené diplomy – na TUL začaly letní promoce

IMG_4301-2.jpg
Noví profesionálové v oblasti umění a architektury převzali své diplomy. Foto: Adam Pluhař, TUL

Týdny stresů a probdělých nocí kvůli přibližujícím se státnicím jsou zapomenuty, absolventi Technické univerzity v Liberci začali v tomto týdnu přebírat diplomy během slavnostních promocí. Maraton promocí odstartovala v pondělí Fakulta umění a architektury, v úterý promovali absolventi Ekonomické fakulty.

Během pondělních promocí FUA si pro diplomy přišlo dvacet pět bakalářů studijního programu architektura a urbanismus, osm absolventů designu, absolvent výtvarného umění – tvorby ve veřejném prostoru, šest absolventů navazujícího magisterského studia architektura urbanismus a čtyři absolventi tvorby ve veřejném prostoru.

„Mám velkou radost,“ usmíval se absolvent Václav Podestát. Jednak třímal diplom pro magistra umění v oboru výtvarné umění – tvorba ve veřejném prostoru, jednak jeho diplomová práce získala Cenu rektora spojenou se sumou 10 000 korun. Václav Podestát se ve své práci věnoval opomíjenému vztahu domu a lešení. K tomu přistupoval jako k výtvarnému prvku. „Vyšel jsem z pojetí, že lešení je utilita stavebního procesu a bral jsem ho jako výtvarný prvek,“ vysvětlil čerstvý magistr umění.

Všem absolventům popřála „nezměrnou dávku odvahy, rozhodování na životních křižovatkách a především štěstí“ prorektorka TUL Lenka Burgerová. „Milé absolventky, milí absolventi, stáváte se oficiálně součástí komunity profesionálů v oblasti umění a architektury. Vybrali jste si doslova nejkrásnější obory. Skrze svoji práci totiž budete spoluvytvářet krásné a účelné prostředí pro ostatní v každém měřítku, které si umíte představit. Ať už se bude jednat o pokoj, dům, ulici, město, krajinu celou zemi nebo třeba vesmírnou stanici. Tam všude budete přítomni skrze svoji práci,“ pronesla prorektorka Burgerová a absolventům připomněla, že s jejich prací je také spojena i značná odpovědnost. „Ráda bych vás požádala, abyste se této odpovědnosti nebáli. Klidně se do krve hádejte s městy, investory, stavebníky, mecenáši i kritiky. A ke své práci přistupujte s láskou a s vášní.“

 

»Už teď se na vás zase těším«

V úterý se pódium univerzitní auly zazelenalo šerpami v barvách Ekonomické fakulty. Promovali absolventi bakalářských a navazujících magisterských studijních programů ekonomika a management, podniková ekonomika, mezinárodní ekonomické vztahy, informační management a systémové inženýrství a informatika a podniková ekonomika, international management, hospodářská politika v globálním prostředí a business administration.

Ani tady nechybělo předávání Cen rektora. Ocenění za své práce získali David Marx a Jiří Ihnaťo.

Rektor Miroslav Brzezina zdůraznil důležitost rodiny a blízkých, bez jejichž podpory by studium bylo nanejvýš obtížné. „Važte si podpory rodiny a buďte za ni vděční,“ řekl rektor všem absolventům popřál úspěch v profesním životě. „Přeji vám také, aby vás nikdy nepotkala porážka. Nebo kdyby, tak aby byla tak slabá, abyste se z ní dokázali vzpamatovat a pokračovali jste ve své práci dál.“

Děkan Aleš Kocourek připomněl, že diplom, který absolventi převzali, je především důkazem osobní integrity a píle, stejně jako odhodlání jít dál a posouvat hranice. „Přeji vám všem, ať se vám v životě daří. Ať už jste se rozhodli pokračovat ve studiu, nebo jste dali přednost profesní kariéře, vždy na vás na Ekonomické fakultě budeme rádi vzpomínat a bude pro nás nejlepším vysvědčením, když se k nám i vy budete rádi vracet. Už teď se na vás zase těším,“ pronesl děkan Aleš Kocourek.

Letní promoce na Technické univerzitrě v Liberci zakončí v úterý 4. července Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce