Středoškoláky o prázdninách zlákala práce na špičkových textilních strojích

DSC_0238-2.jpg
Během projektového týdne Ochutnejte textil pracovali studenti a studentky středních škol na zadaných úkolech a využívali k tomu unikátní elektronicky řízené stroje Fakulty textilní. Foto: Katedra technologií a struktur FT TUL

Proniknout do podstaty předení, tkaní a pletení a poznat, jak široké je praktické uplatnění textilu, mohlo na Fakultě textilní TUL dvacet studentek a studentů deseti středních škol nejrůznějšího zaměření z celé republiky a ze Slovenska. Fakulta pro ně uspořádala projektové prázdninové dny s názvem Ochutnejte textil. Středoškoláci týden pracovali na zadaných úkolech a využívali k tomu unikátní elektronicky řízené textilní stroje fakulty.

V pěti skupinách každý den zpracovávali jiné zadání a uzavírali jeden malý projekt. Pletené nebo tkané textilie si studenti sami navrhli, vyrobili i otestovali. Vyrobené prototypy textilií si mohli odnést. „Výrobu jsem si zkoušela už loni a moc mě to chytlo. Cením si toho, že tady můžu pracovat s takovým vybavením. Podobné stroje na škole nemáme. Uvažuji, že si do Liberce příští rok podám přihlášku, mám tu už i kamarády,“ říká Anna Kletečka, studentka třetího ročníku Střední umělecké školy textilních řemesel v Praze.

Projektový týden má hlavně přiblížit náplň studijního programu Technologie, materiály a nanomateriály ve specializaci Projektování a tvorba textilií, které garantuje Katedra technologií a struktur. „Především chceme studentům ukázat široké uplatnění oboru a říci, že textil není jen oděv a design, jak si mnozí myslí. Chceme, aby si studenti z celého týdne odnesli především motivaci ke studiu. Mám radost z velkého zájmu,“ říká Brigita Kolčavová Sirková, vedoucí Katedry technologií a struktur FT TUL a hlavní koordinátorka projektových prázdninových dnů.

 

Studentky a studenti poznávali široké možnosti využití nejen oděvních, ale především technických textilních struktur. Technické textilie nacházejí stále širší uplatnění v nejrůznějších odvětvích. Jejich vývoj směřuje k syntetickým cévním náhradám nebo speciálním obvazům, technickému využití v letectví, automobilovém průmyslu či ve stavebnictví.

 „Představovali jsme například textilie využívané v kompozitech nebo medicíně. To je obor, který se za posledních deset let obrovsky rozvinul a jde do něj obrovské množství peněz. Naši absolventi ale najdou uplatnění v celé řadě odvětví lidské činnosti a firmy po nich okamžitě sáhnou,“ říká Brigita Kolčavová Sirková.

Projektový týden na Katedře technologií a struktur FT nabízí místo pro dvacet studentek a studentů, aby byla možná individuální práce ve skupinách. Zájem byl ale letos mnohem větší a místa středoškoláci obsadili už na jaře. Fakulta přitom cílí nejen na studentky a studenty středních škol s textilním a oděvním zaměřením, ale i na technické školy a gymnázia. Se studenty týden pracovala i jedna vyučující ze střední školy. Fakulta pro ni vyčlenila místo i proto, že středoškolští pedagogové poznají podstatu studijního programu, mohou pak s fakultou lépe spolupracovat a motivovat studentky a studenty.

Nová registrace pro nadcházející rok se otevře v lednu 2024. Projektový týden poběží od 19. do 23. srpna 2024. Více informací.

Fakulta pořádá i jiné projektové dny. Například v týdnu od 28. srpna do 1. září 2023 na FT běží „Letní týden projektování oděvů“. Studenti si mohou společně s pedagogy Katedry oděvnictví například vyrobit vlastní „ve tmě svítící“ tričko. Pro školy FT pořádá oblíbené projektové dny i v průběhu roku.

Fakulta nabízí čtyři studijní programy a ročně do těchto programů bere přibližně 300 zájemců o studium.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 170

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce