V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Vítězný tým VŠ_tým Formosa_EF a FUA TUL.jpg
Vítězný tým Formosa ve složení Fang-Ying Lee, jež je na výměnné stáži na Fakultě umění a architektury TUL, a Adam Soltan z Ekonomické fakulty TUL. Foto: Jan Jirouš

Aplikace s rozšířenou realitou pro Crystal Valley, která dokáže zaujmout návštěvníky z celého světa, přinesla vítězství dvojčlennému týmu z Technické univerzity v Liberci v maratonu nápadů soutěže Liberec Ideathon. Dvojice bodovala ve vysokoškolské kategorii. Hlavní cenu v sekci středoškoláků si odnesl tým „Ačaj Pačaj“ ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Liberec.

Ideathon chce mladým lidem ukázat, že jejich myšlenky mohou být inspirací pro kraj, město i neziskový sektor. To, co soutěžící se svými týmy během dvaceti čtyř hodin vymyslí, má totiž reálnou šanci na uvedení do praxe. Ve čtvrtém ročníku soutěže letos zápolilo šedesát studentů středních a vysokých škol. Čtyřiadvacetihodinový soutěžní maraton se konal ze čtvrtka na pátek v Kulturním centru Vratislavice 101010 a přilehlém spolkovém centru IGI. Ideathon před soutěžící postavil čtyři výzvy z regionu. Letos od Libereckého kraje, města Liberce, science centra iQLANDIA a značky podporující sklářské řemeslo Crystal Valley.

Studenti se zamýšleli nad tím, jak lidi lépe informovat o prevenci duševního zdraví, jak co nejefektivněji využít plochu pod panely nové velké liberecké fotovoltaické elektrárny a jak přilákat další návštěvníky do science centra iQLANDIA. Posledním úkolem bylo navrhnout hru, která by propojila sklářská místa v regionu, a zvýšila tak jejich návštěvnost během akcí spojených se značkou Crystal Valley. Pro ty nejlepší byla jako motivace připravena finanční odměna ve výši 120 000 Kč.

Dvojčlenný tým Formosa z Ekonomické fakulty TUL a Fakulty umění a architektury TUL získal za svoji aplikaci s rozšířenou realitou pro Crystal Valley u porotců nejvíce bodů ve vysokoškolské kategorii. „Naší vizí bylo prostřednictvím hravé aplikace propojit jednotlivé sklářské lokality Křišťálového údolí: Lužické a Jizerské hory, Krkonoše a Český ráj pomocí jejich mytologických postav. Návštěvníci by tak mohli pomocí svého mobilu během návštěvy skláren polapit Krakonoše nebo třeba ducha MUHU. V budoucnu by si je mohli odnést i fyzicky v podobě skleněných miniatur,“ popisují vítěznou aplikaci Adam Soltan z Ekonomické fakulty TUL a Fang-Ying Lee z University of Taipei. Studentka z Taiwanu nyní v Liberci studuje Fakultu umění a architektury TUL v rámci výměnného programu.

 

Podle obou studentů by aplikace pomohla přivést mnohem více turistů do míst spojených s Crystal Valley. A mohli by přijíždět mimo jiné z Taiwanu. Počet turistů přijíždějících do České republiky z Taiwanu se zvýšil po zavedení přímé linky mezi hlavními městy Tchaj-Pej a Prahou. Díky aplikaci by se do itinerářů Taiwanců mohla dostat i jiná místa, než je populární Praha nebo Český Krumlov. "Mnoho z turistů, kteří přijíždějí do České republiky, oceňuje české sklářské umění. Obdivují ho například v podobě lustrů ve velkých hotelích. Skleněné předměty vyrobené v Česku instalujeme na Taiwanu ve velké míře. To je jeden z důvodů, proč bychom měli turistům z Taiwanu ukázat právě dovednost českých sklářů v rámci Crystal Valley. Věřím tomu, že by Crystal Valley měla u taiwanských turistů velký ohlas a rádi by tato města navštívili,“ uvedla Fang-Ying Lee. Sumu, kterou studentská dvojice obdržela, hodlá investovat do realizace navržené aplikace.

Tým „Ačaj Pačaj“ ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Liberec získal hlavní cenu v kategorii středoškoláků za návrh výukové aplikace pro iQLANDII propojené zároveň se školami. „Navrhujeme aplikaci s interaktivními kvízy a hrami nenásilně propojující vzdělávání se zábavou, cílenou na pedagogy a studenty z celé republiky. Paralelně by k tomu mohl vzniknout seriál hackathonů poskytujících prostor pro řešení seriózních vědeckých problémů. Naším cílem je zvýšení povědomí a posléze i návštěvnosti science centra iQLANDIA. Nejvyšší metou by mohlo být zařazení těchto aktivit do školního vzdělávacího systému,” popsal vítězný středoškolský projekt Marián Mareš, student informatiky z liberecké průmyslovky a člen týmu Ačaj Pačaj.

Nápady, které mají velký potenciál

„Pokud bych se na studentské projekty měl podívat jako potenciální investor, musel bych uznat, že mají nápad i reálný, o data opřený základ. Velkou část z nich by šlo ihned rozvinout do praktického řešení,“ zhodnotil úroveň letošních nápadů Petr Dobrovský, jednatel Agentury regionálního rozvoje a zároveň jeden z porotců kategorie pro vysokoškoláky. Práci soutěžících ocenil i Adam Lenert, náměstek primátora Statutárního města Liberec. „Oproti předchozím ročníkům vidím velký posun směrem k větší promyšlenosti a ekonomické propracovanosti studentských projektů.“

Vysokoškolské týmy v závěru Ideathonu podpořil Ondřej Moš z transferového centra TUC TUL. „Účastníci soutěže si vyzkoušeli svoje znalosti nabyté na univerzitě v praxi a za mě určitě uspěli. Pochválil bych je hlavně za to, jak zvládli své myšlenky vizualizovat a prezentovat je porotě,“ řekl Ondřej Moš a dodal, že Technické univerzitě v Liberci podobné aktivity propojující studenty s problematikou regionu dávají smysl a jsou pro ni velmi cenné.

Soutěž ocenil i Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Naším cílem bude vždy udržet perspektivní mladé lidi v regionu. Pořádáním podobných soutěží se jim přibližujeme a zjišťujeme, jak se na problematiku regionu dívají oni. To je pro nás cennou zpětnou vazbou.“

Nápady studentů mají reálnou šanci na uvedení do praxe. Z loňského ročníku Ideathonu Liberec se mimo jiné realizuje projekt zabývající se popularizací sociálního podnikání v regionu. Krátká videa ve stylu TikTokerů a YouTuberů přiblíží toto téma věkové skupině starších žáků ZŠ a SŠ.

Soutěž Liberec Ideathon 2024 uspořádaly Agentura regionálního rozvoje a krajská kancelář agentury Czechinvest, hlavními partnery akce byly Liberecký kraj, Statutární město Liberec a Technická univerzita v Liberci.

Adam Pluhař

s využitím tiskové zprávy ARR

Další články v rubrice

IMG_0573-2.jpg

Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A...

25. 4. 2024 | Události | 204

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce