Liberecká Tramvestie vjíždí na scénu opery

_11b6780.jpg
Texty v pohybu. Autor: Pavel Novotný

Národní divadlo nastudovalo operu, která volně vychází z básnického cyklu Tramvestie básníka, překladatele a vedoucího katedry německého jazyka FP TUL Pavla Novotného. Premiéra je 17. dubna.

Letos to bude osm let, co trasu Liberec-Jablonec nad Nisou tam a zpět křižuje tramvajový vůz popsaný zvenku i zevnitř promluvami cestujících. Texty, do kterých je tramvaj zabalena, jsou součástí básnického cyklu Tramvestie, jehož autorem je Pavel Novotný.

Na začátku byly cesty tramvají a nahrávání zvukových stop. Od roku 2006 po několik let jezdil Pavel Novotný s různými mluvčími „jedenáctkou“ a zaznamenával jejich popisy cesty, komentáře a vzpomínky, ke kterým je jízda i krajina kolem inspirovaly. Jeden z hlasů patří také řidiči tramvaje.

Jako by si projekt Tramvestie už svým názvem předurčil proměnu svých forem – dostal vizuální podobu, kterou představují jak už zmíněné polepy tramvaje č. 11, panel instalovaný v Krajské vědecké knihovně v Liberci, tak knižní vydání Tramvestie s ilustracemi Jana Měřičky. Tramvestie má ovšem také podobu autorské zvukové koláže se stopáží lehce přesahující 26 minut, což je doba, za kterou tramvaj mezi oběma městy projede. Zvukovou podobou Tramvestie byla i celá řada čtení, na nichž Pavel Novotný ad hoc komponoval básnická pásma z dlouhých papírových pruhů, na které přepisoval promluvy cestujících.

Možná Vás bude zajímat
Tramvestie v archivu Českého rozhlasu

Tím by to snad i mohlo končit, ale nekončí. Tramvestie se nyní dostává také na prkna Národního divadla, a to jako opera.

„Text jsem Petrovi Wajsarovi a Marku Burešovi předal jako více méně volný výchozí rámec pro hudební a vizuální kompozici. Vycházel jsem z toho, že Tramvestie je už z principu společný fenomén, že jsem v ní vlastně nikdy nejel sám, že je něčím, co každý může a také má interpretovat ze své perspektivy. A stále ještě dost udiveně přihlížím tomu, kam až se tahle původní posedlost, tohle umanuté lepení papírových proužků a to pendlování tramvají dostalo,“ říká autor Tramvestie a libreta ke stejnojmenné opeře Pavel Novotný.

K samotnému opernímu pojetí netradičního námětu dodává, že tvůrci opery propojují audiovizuální složku s běžnými operními postupy.

Operu Tramvestie režíruje Marek Bureš a hudebně zpracoval Petr Wajsar. Nová scéna Národního divadla ji v premiéře uvede ve středu 17. dubna od 20.00 hodin.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385