Rajská: „Absolventi jsou odtrženi od praxe“

Známá módní návrhářka Beata Rajská se nám svěřila se svými postřehy k absolventům návrhářských oborů.

Na světově uznávanou návrhářku jsme se s několika dotazy obrátili po rozhovoru s  Michaelou Voňkovou, absolventkou Oděvních technologií na Fakultě textilní TUL, která rok pracuje jako manažerka butiku a značky Beata Rajská. Michaela Voňková v rozhovoru mimo jiné popisuje, jak se k práci pro Beatu Rajskou dostala, nakolik uplatní zkušenosti nabité studiem a mluví i o tom, čemu by mladí návrháři měli věnovat pozornost už za studií. Odkaz na celý rozhovor najdete pod tímto článkem. Na tato témata jsme se v krátkém rozhovoru s Beatou Rajskou podívali i z druhé strany, z pohledu zaměstanavatelky a uznávané návrhářky.

Absolvent může mít hlavu v oblacích, ale nohama musí stát na zemi.

Co rozhodlo o přijetí Michaely do vašich služeb? V té době byla čerstvá absolventka bez dlouholeté praxe a zkušeností, přesto jste o jejím přijetí rozhodla poměrně rychle.

Rozhodující bylo, že kromě vysokoškolského vzdělání měla odborné vzdělání na střední škole a praxi v oděvních podnicích. Byla nevyhořelá a plná elánu. Samozřejmě jsem věděla, že se bude všechno učit za pochodu v praxi, protože jsem pár absolventek v rukách měla. Nebudu vám nic nalhávat, po pár letech se mi samy absolventky přiznávají, že „nic neuměly“. Ale raději povedu holku se snahou a chutí pracovat než „rádoby manažerku“, která přijde se spoustou katastrofálních návyků z předešlého zaměstnání. Ano vím, jsem náročná a ne každý je schopný to ustát, ale také vím, že člověk, který ode mě odchází, se neztratí. Stejně jako u některých předešlých kolegyň-čerstvých absolventek jsem i v případě Michaely dala na intuici a věřím ji. Zatím neumí rozlišovat priority. Je super, že má přehled o světovém dění v módě, ale pokud mi na dotaz o klientce odpoví „asi“, je to špatně. Existuje odpověď „ano“, „ne“, jinou neakceptuji. Ale kdybych v ní nevěřila, určitě u nás není.

Čím by podle vás měli absolventi dnešních oděvnických a návrhářských oborů disponovat? Co by si určitě měli ze školy do praxe odnést?

Schopnost přijímat nové informace v praxi, být adaptabilní. Mít výbornou praxi v řemesle, technologii, technologickém názvosloví. Může mít hlavu v oblacích, ale nohama musí stát na zemi.

Vnímáte nějaké nedostatky u mladých absolventů ve svém oboru?

Je to především odtržení teorie od praxe. Kolik českých návrhářských firem nebo oděvních podniků prosperuje tak, aby posílaly své zaměstnance (manažery) učit na vysoké školy, kde by mohli své zkušenosti předávat studentům? Studenti, absolventi jsou odtrženi od reality, nemají alternativy. A ne každý je přijat na Central Saint Martins College of Art and Design nebo podobnou školu. A ani u světových návrhářů moc míst není. Každý chce být návrhářem, ale kdo bude dělat střihače, konstruktéry, technology?

Děkuji za vaše odpovědi.

Radek Pirkl

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 540