Schodiště a tramvaj – i tam patří poezie

Jízda tramvají (1).jpg
Podle jednoho z organizátorů workshopu a autora Pavla Novotného (vpravo) němčina do Liberce patří.

Workshop českých a německých autorů a multimediálních tvůrců dostál svému názvu Poezie v pohybu/Poesie in Bewegung. Básně a rytmy stoupaly a klesaly po schodišti univerzitní budovy S a vezly se také jako pasažéři libereckou tramvají.

Klasická autorská čtení z děl českých a německých básníků nabídl workshop, organizovaný katedrou německého jazyka FP TUL ve spolupráci se Saskou akademií umění v Drážďanech, v liberecké Dobré čajovně, v Krajské vědecké knihovně v Liberci i v galerii Lázně. Organizátoři setkání chtěli ale slova také skutečně rozpohybovat.

Podařilo se to v den zahájení workshopu, ve středu 14. května večer v budově S. Němečtí performeři Manos Tsangaris a Ann Cottenová představili svůj multimediální projekt ušitý z poezie, rytmických zvukových prvků, malby a také pohybu na míru budovy S.

Na schodiště univerzitní budovy se vrátil workshop i den poté, tentokrát v českém autorském zastoupení. Skladatel, autor a producent zvukových kompozic Michal Rataj zde s básníkem a performerem Jaromírem Typltem a výtvarníkem Patrikem Háblem představili zvukově-výtvarnou kompozici Škrábanice. Akusticky jí dominovaly zvuky škrábanců, které se díky systému reproduktorů roztáčely jako vír celým schodištěm budovy. Vizuálně Škrábanice určovala desítky metrů dlouhá papírová plocha, zavěšená skrz celý prostor chodby odshora dolů, po které kapku po kapce stékaly a slévaly se proudy barev.

Třídenní Poezii v pohybu zakončila páteční jízda tramvají, která do libereckých ulic přinesla prvek zcizení i překvapení. Pokud si někdo z cestujících při nástupu do tramvaje zařazené na trasu Lidové sady-Horní Hanychov nevšiml, že vstoupil do již historického vozu T3M ze 70. let, nemohl si pak nevšimnout, že se v něm rozléhají německé a české verše. Slova zesílená reproduktorem se na vytížených úsecích trasy doslova přetlačovala s masou lidí. Cestující přijímali netradiční svezení domů nebo do práce různě, jak dokládají i snímky.

Fotografie z obou kompozic v budově S a „poetické“ tramvaje najdete v naší galerii.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 382