Toalety ve městě jsou věcí nejzákladnější

Toaleta na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Návrh Barbory Tauerové.jpg
Pobyt na veřejné toaletě může být zážitkem. Návrh Barbory Tauerové.

Studenti fakulty umění a architektury navrhovali veřejné toalety pro Liberečany. S jejich nápady se můžete seznámit na výstavě v nové budově magistrátu do 30. srpna.

Běžná situace: potřebujete na záchod. Pokud se Vám to stane v centru města, může se banální situace změnit v nevšední zážitek. Menší děti podržíme na kraji chodníku, muži si kus soukromí na okolí vyvzdorují otočením se k veřejnosti zády, ženám nezbývá než dojít do obchodního centra nebo do některé z kaváren či restaurací.

Z této zkušenosti vycházeli architekti Petr Šmídek a Jiří Žid, když formulovali zadání ročníkové práce pro své studenty z prvního ročníku fakulty umění a architektury.

„Vycházeli jsme z toho, že v Liberci nejsou veřejné záchodky, když si odmyslíme ty v komerčních provozech. Přitom dříve byly záchodky běžným mobiliářem ve veřejném prostoru,“ říká Jiří Žid k nápadu zadat téma studentům a dodává: „Ve světě je to v současnosti trend – veřejné toalety se vrací do ulic a na náměstí.“

Pro mladé architekty a jejich studenty je to zároveň příležitost jak propojit svůj obor s městem, ve kterém žijí, a přispět svými nápady k jeho rozvoji. Stejná motivace vedla před časem Jiřího Žida a jeho kolegy k založení občanského sdružení Zachraňme Kino Varšava. Sdružení bylo úspěšné a zchátralé Kino Varšava v centru Liberce se díky jejich úsilí vrací na kulturní mapu města.

„Odbornou diskuzi v Čechách ovládá téma kultivace veřejných míst, ale jen z pozice setkávání a společenského života. Když se ozve hlas přírody, musíme rychle využít zázemí některého z přilehlých komerčních provozů. Pokud by se to mělo zlepšit, musíme začít uvažovat o věcech nejzákladnějších. Najděte tedy v Liberci místo, kde vám připadne potřebné navrhnout veřejnou toaletu,“ formuloval zadání pro studenty svého ateliéru Petr Šmídek.

Toalety nemusíme skrývat v koutku města, mohou být rovnocennou architekturou.

Studenti navrhli veřejné toalety například na Soukenné či Papírové náměstí, před vstup do zoo i toalety pro rybáře na harcovské přehradě. Odpovědí na zadání by mohlo být i prosté urinále, tedy zástěna, kam si mohou odskočit muži, toto řešení je navíc ve světě oblíbené. Studenti ale mysleli i na ženy a své návrhy projektovali i s vnitřními prostory, kde najde plnohodnotné zázemí také toaletní mísa.

Studentka Barbora Tauerová navrhla toalety pro náměstí Dr. Edvarda Beneše. Architektonicky je její návrh opisem historizující věže liberecké radnice. „Chtěla jsem tím návrhem povýšit kulturu veřejných toalet. Veřejné záchodky snesou stejný důraz na kvalitní architekturu jako jakákoliv jiná stavba, nemusíme přece záchodky skrývat v zapadlém koutku do nějaké nevzhledné stavby,“ říká studentka, která žije v Praze. Hlavní město má celkem dobře dostupnou síť veřejných záchodků ve stanicích metra, jejich řešení však přijde mladé ženě spíše odpudivé. Pro Liberec, své studijní město, proto navrhla toaletu nevšední.

Interiér jejího návrhu uchovává pompéznost novorenesanční věžičky. Uprostřed je jedna toaletní mísa, takže člověk může uprostřed náměstí doslova „trůnit“, navíc menšími okénky má možnost vyhlédnout ven. Návštěva veřejné toalety na rušném libereckém náměstí by tak měla být pro člověka zážitkem. „Můj návrh je samozřejmě také manifest, je v tom určitá absurdita a ironie, kterou jsem chtěla upozornit na to, že i veřejné toalety mohou být rovnocennou architekturou,“ říká studentka.     

Výstavu „Veřejné záchodky“, která představuje devět návrhů studentů ateliéru Petra Šmídka a Jiřího Žida z fakulty umění a architektury naší univerzity, můžete vidět do 30. srpna tohoto roku v přízemí nové budovy libereckého magistrátu.

Radek Pirkl

Možná Vás bude zajímat
Web ročníku s fotografiemi k výstavě

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce