Studentky v sárí nabízely shankarpali

Festival 051.jpg
To jste ještě nejedli!

Před libereckou radnicí se včera sešla půlka světa na festivalu národnostních menšin. Svůj stánek s ochutnávkou tradičních jídel a nápojů své kultury tu mělo Moldavsko a Čečensko, také Židé a Romové nebo Indie a Pákistán. Právě na stánku Indie a Pákistánu jste mohli potkat naše zahraniční studenty.

Doktorandky především z fakulty textilní podávaly v typických oděvech svých zemí – v barevných sárí a v salvar kamízu s tradiční šálou dupattou – výdobytky asijské vegetariánské kuchyně. Ochutnat jste mohli mrkvovou halwu, smaženky kofta, slané sušenky shankarpali a rava dhokla.

Jídla z různých končin světa, hudba, zpěv i divadlo patřily k Festivalu národnostních menšin „Liberec – jedno město pro všechny“, který v Liberci počtvrté pořádalo komunitní středisko Kontakt Liberec ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců v Libereckém kraji.

Technická univerzita a její studenti se festivalu zúčastnili poprvé. Prostor byl i pro krátký rozhovor na pódiu. Moderátor festivalu Lukáš Váňa se našich studentů vyptával, jak se jim u nás studuje nebo jak pohodlné jsou jejich tradiční oděvy. Děkanka fakulty textilní Jana Drašarová, rovněž oděna v salvar kamízu a dupattě, z pódia vzdala zahraničním studentům fakulty hold:

„K naší univerzitě zahraniční studenti patří od jejího založení v roce 1953. Jsme rádi, že k nám jezdí, že je tu máme a jsem na ně skutečně hrdá za to, s jakým nasazením tu pracují a že se s velkou energií chopili i této výzvy a přišli prezentovat svou zemi na festival menšin.“

Lucie Koutková ze zahraničního oddělení Technické univerzity v Liberci připomněla, že na liberecké univerzitě za dobu její existence studovali nebo studují mladí lidé z více než sta zemí světa. V současné době má liberecká univerzita asi 500 zahraničních studentů.

K pohodě na festivalu přispěla univerzita také hudbou, několik sekvencí v průběhu čtvrtečního odpoledne se odehrálo pod taktovkou univerzitního TULBandu.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce